Zaboravljeni "otac" se vraća: Velikan koji ima i bosansku dušu otvara novu eru

Pet puta su bili prvaci Evrope

Zaboravljeni "otac" se vraća: Velikan koji ima i bosansku dušu otvara novu eru

Haris Zilić

Pomalo i zaboravljeni u sportskom svijetu, ali i danas nose sinonim za jedan sport.

Koliko god se rukomet razvijao posljednjih godina i dobio na popularizaciji, većina onih koje upitate da vam nabroje pet poznatih rukometnih klubova, neće izostaviti VfL Gummersbach.

Njemački i evropski velikan je prije dvije sezone ispao iz Bundeslige što je bio šok za sve ljubitelje rukometa.

Gummersbach je poznat i u bh. krugovima jer je ekipu u tri navrata sa klupe predvodio bivši selektor Bosne i Hercegovine i naš proslavljeni stručnjak Sead Hasanefendić.

Ako je suditi prema jeseni, Gummersbach se priprema za povratak u elitu, tamo gdje im je mjesto, a mi ćemo biti malo strožiji i reći da im nije samo mjesto u njemačkoj eliti, nego i u vrhu njemačkog, ali i evropskog rukometa.

Tim sa zapada Njemačke iz pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija u svojim vitrinama ima 12 titula prvaka Njemačke i čak pet titula prvaka Evrope. Imaju i četiri trofeja u Kupu pobjednika Kupova, kao i dva trofeja za osvajača EHF Kupa. Jedini su evropski klub koji je tri najveća klupska takmičenja osvajao dva i više puta.

I pazite ono osnovno, VfL Gummersbach je osnovan daleke 1860. godine kada 95% svijeta nije znalo šta je rukomet i kako izgleda rukometna lopta i radi toga s punim pravom neki i Gummersbach nazivaju "ocem" rukometa.

Nakon 16 odigranih kola u popularnoj Cvajti u tekućoj sezoni, Gummersbach je lider sa 26 bodova, tri više od Hagena, ali još bitnije četiri više od trećeplasiranog Nordhorn-Lingena. Dvije provplasirane ekipe izborit će plasman u Bundesligu.

Ako odigraju proljeće bez greške, velikan otvara vrata Bundeslige. Možda i otvara vrata jedne nove ere koja će u budućnosti biti bogata trofejima i velikim rezultatima, kao što je to bio slučaj i ranije.

Top Komentari

Prazina
Nekadašnji ORK Partizan, a današnji RK Bjelovar, prije točno 49 godina pokorio je rukometnu Europe u prepunoj dortmunskoj dvorani pobijedili su ekipu njemačkog Gummersbacha s 19 :14 i napravili ono što do tada nije pošlo za rukom niti jednom klubu s prostora bivše države. Uz to, bili su devet puta prvaci Jugoslavije i tri puta osvajači kupa.
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi