Visočke Malene u pohodu na Premier ligu
Visoko

Ženski sport u gradu rukometa

Visočke Malene u pohodu na Premier ligu

Rukomet je odavno sinonim za Visoko, a za to je najzaslužniji muški rukometni klub, koji u posljednje vrijem bilježi rezultate koji ni u kom slučaju ne mogu zadovoljiti ljubitelje rukometa u ovom gradu.

Kad se spomene ženski rukomet u Visokom, onda ne smijete da ne spomenete Suadu Mameledžiju i Mirsadu  Kamarić, dvije žene su u posljednjih 10 godina od obnavljanja ženskog rukometa u Visokom alfa i omega ŽRK Visoko. Za naš portal o stanju u klubu i općenito o ženskom rukometu u Visokom, govori Suada Mameledžija, jedna od trenerica ŽRK Bosna.

"ŽRK Bosna Visoko igra u Prvoj ligi Federacije BiH, već duži niz godina, imamo jednu vrlo mladu i uigranu ekipu, čiji je prosjek godina oko 20 godina starosti. Obzirom na to da naša ekipa već nekoliko godina igra zajedno, naše ambicije su ulazak u Premier ligu BiH, i mislim da s ovom ekipom možemo ispuniti taj cilj.", kaže Suada Mameledžija.

Kao i kod većine sportskih klubova u BiH, najveći problem predstavljaju finansije i slab interes sponzora i struktura vlasti.

"Podrška lokalnih vlasti i sponzora je, gotovo nikakva, pogotovo od strane općinskih struktura vlasti.", tvrdi Mameledžija. "Što se tiče sponzora, njihova pomoć nam je jedino što održava naš rad posljednjih godina. Opstajemo u prvom redu zahvaljujući pomoći IGM-a, VGT-a i Visoko-gasa."

"Što se tiče odziva publike, on je nevjerovatno slab, nama je prosto neshvatljivo da u gradu kao što je Visoko, gdje je rukomet najpopularniji sport, na našim utakmicama prisustvuje 60-tak gledalaca, mahom roditelja i prijatelja naših igračica. Čini mi se da se i odnos publike uklopio u odnos vlasti prema nama koji je amaterski!", završava trenerica ŽRK Visoko.

Ipak, igračice ŽRK Bosna Visoko su ambiciozne i uvjerene da uz pravi pristup mogu dosta toga napraviti. Za naš portal još su govorile su i neke od njih, među kojima je i jedna od najboljih igračica kluba, te zasigurno i jedna od najboljih igračica Prve lige FBiH  Ilma Valjevac.

"Ja se bavim rukometom od samog obnavljanja kluba, tačnije 10 godina. Igram na poziciji srednjeg i desnog beka. Od nove sezone očekujem da uđemo u Premier ligu, jer zasigurno imamo ekipu koja je uigrana i ima snage da ostvari taj cilj."

Ni kod mlađih igračica entuzijazma ne manjka. Amra Dervišbegović koja se inače nalazi na širem spisku ženske kadetske reprezentacije BiH i Melina Džafić vjeruju da klub može ući u viši rang takmičenja.

"Rukometom se bavim 2 godine, i već sam svojim zalaganjem i trudom zaslužila mjesto u prvom timu. Od nove sezone očekujem da uđemo u Premier ligu i mislim da imamo snage za to.", kaže Amra Dervišbegović

"Ja se rukometom bavim već 6 godina, igram na poziciji desnog krila. Kao i moje kolegice očekujem da uđemo u Premier ligu, naravno ukoliko se poklope svi uslovi koji su potrebni da se ostvari takav uspjeh.", dodaje Melina Džafić.

Visočke rukometašice su dosada odigrale tri utakmice u gostima te zabilježile dvije pobjedu i to u Bihaću i Zavidovićima, te jedan poraz u Zenici, i nalaze se na diobi trećeg mjesta sa Krivajom. Na domaćem terenu Visočanke će igrati tek u 7. kolu, jer raspored lige je takav da su u svakom kolu po dvije ekipe slobodne, a Bosna je slobodna u prve dvije domaće utakmice.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.