Za prvi domaći poraz borbenog Zagreba kriva je velika Barca
FOTO: epa.eu

Liga prvaka za rukometaše

Za prvi domaći poraz borbenog Zagreba kriva je velika Barca

Rukometaši PPD Zagreba ni u 17. pokušaju nisu uspjeli zabilježiti drugu pobjedu nad Barcelonom u Ligi šampiona, a u okviru prvog meča četvrfinala najprestižnijeg rukometnog takmičenja u Evropi katalonski tim i prvi favorit za osvajanje titule slavio je sa 25:23.

Rukometaši PPD Zagreba ni u 17. pokušaju nisu uspjeli zabilježiti drugu pobjedu nad Barcelonom u Ligi šampiona, a u okviru prvog meča četvrfinala najprestižnijeg rukometnog takmičenja u Evropi katalonski tim i prvi favorit za osvajanje titule slavio je sa 25:23.

Susret prvog favorit za šampionsku titulu u Ligi šampiona, ekipe Barcelone, i PPD Zagreba, zvanično najbolje odbrane lige, otvoren je igrom gol za gol. Tako se igralo do rezultata 6:5 za katalonski sastav, Nikola Karabatić pogađa za prvu prednost od dva gola na utakmici (7:5), nakon čega Veselin Vujović traži prvi time-out na utakmici u 17. minuta prvog poluvremena. Nakon time outa Stipe Mandalinić je ušao u igru, a samo nekoliko trenutaka sjajno kontru realizuje Valur Sigurdsson.

Danijel Šarić na golu Barce uhvatio je “živu loptu”, a bila je to peta odbrana bivšeg reprezentativca Bosne i Hercegovine. Na suprotnoj strani Kiril Lazarov je sa sedam metara pogodio za plus četiri za Katalonce. Seriju Barce prekinuo je Zlatko Horvat nakon četvrte odbrane Filipa Ivića na golu Zagreba. Golman Zagrepčana je i u narednom napadu odlično skinuo šut Tomasa sa krila.

Entrerios je golom zavodstvo Barce od 10:6 primorao domaćeg trenera za drugi time-out na utakmici u 22. minuti. Pauza od 60 sekundi urodila je plodom, a vodstvo gostiju smanjio je Mandalinić.

Najbolji rukometaš svijeta Nikola Karabatić je vratio prednost gostima od četiri gola razlike, a novi udarac Mandalinića ovoga puta odlično brani Šarić. Bila je to sedam odbrana reprezentativnog golmana Katara. Ipak, udarac Brozovića sa linije nije mogao odbraniti rođeni Dobojlija. U narednom napadu Karabatić je ponovo pogodio, a nakon osme odbrane Šarića Sigurdsson je donio Barceloni prednost od pet pogodaka, koju ove sezone nije imao niti jedan od timova koji su gostovali kod PPD-a. 

Golom za 14:9 Karabatić se u finišu prvog poluvremena prema golgeterskom učinku izjednačio sa svojim timskim kolegom Valurom Sigurdssonom. U samom finišu prvih 30 minuta Stepančić postiže gol za 14:10, a Xavi Pascual na osam sekundi prije kraja prvog dijela igre traži time-out. Gosti su za vrlo malo preostalog vremena u prvom poluvremenu uspio organizovati akciju, ali Lazarov nije uspio pogoditi Ivićev gol. Na poluvrijeme je Barca otišla sa četiri gola prednosti.

Drugo poluvrijeme sjajnim udarcem otvorio je Duško Čelica, ali iako je lopta punim obimom prešla gol liniju nakon što se prethodno odbila o prečku mađarski sudijski par to nije vidio, pa je rezultat ostao ne promijenjen. 

Prvo isključenje na utamici zaradio je Valčić, a nakon slabog šuta Karabatića Luka Stepančić je pogodio za 11:14. I na početku drugog poluvremena se baš kao i na startu prvog igralo gol za gol, a u 40. minuti Barcelona je imala vodstvo od 18:14. Ivić je skinuo fanatastično zicer i spriječio goste da odu na plus pet, a Stepančić je njegovu odbranu krunisao pogotkom za 18:15. Kiril Lazarov je svojim 89. golom u sezoni postao najbolji strijelac Lige šampiona, a Barci vratio prednost od četiri pogotka.

Stepančić je bio jedini raspoložen u drugom poluvremenu u redovima domaćina i jedino je on u napadu pogađao i Zagrebaše držao u igri. Pogodio je za 17:20, a potom su uslijedile dvije sjajne intervencije Filipa Ivića, ali su se lopte u oba navrata ponovo pripale gostima. 

Desni bek tima Veselina Vujovića imao je sjajnu noć, i bio jedini koji je se nije libio šutirati, a sa čijim udarcima je večeras raspoloženi Šarić imao dosta problema. 

Četiri minute prije kraja utakmice Zagreb spušta na minus dva, a Stepančić nije uspio pogoditi za minimalni zaostatak domaćeg sastava. 120 sekundi do kraja Vujović je pozvao svoj treći i posljednji time-out na utakmici u želji da njegov tim dođe na samo jedan gol zaostatka za velikim rivalom. A upravo to je uspio Brozović, a onda je uslijedila greška Barcelone i deveta izgubljena lopta na utakmici. Minut i pol prije kraja Zagreb je imao priliku za izjednačenje, ali je Šarić odbranio udarac Mandalinića.

Na 31 sekundu prije kraja utakmice Tomas je sjajnim "šarafom" sa krila ovjerio pobjedu Barcelone od 25:23, a na kraju su Zagrebaši pogodili stativu.

Uprkos kvalitetnoj igri Zagreba u drugom dijelu utakmice, Barca je do kraja utakmice uspjela sačuvati prednost koju je stekla u prvih 30 minuta, pa na revanš nosi dva golova prednosti. 

Stepančić je sa devet golova bio najefikasniji igrač utakmice, dok je Karabatić sa šest pogodaka bio najbolji igrač Barcelone uz Šarića koji je upisao 13 odbrana. Revanš susret ova dva tima na programu je 18. aprila u Blaugrani.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.