"Željezničar će igrati Premijer ligu"

Dragan Bulajić za SportSport.ba

"Željezničar će igrati Premijer ligu"

A. Beganović

"Željezničar će igrati u rukometnoj Premijer ligi. Do srijede će sve biti uplaćeno i što se tiče kotizacije i certifikata za igrače. Dakle, Željezničar se neće ugasiti mada bi to mnogi u ovom gradu željeli", rekao je za SportSport.ba Dragan Bulajić predsjednik RK Željezničar Ekstrim inžinjeringa.

Veliku prašinu u bh sportskoj javnosti digao je neodlazak Željezničara u Zavidoviće gdje su Plavi u okviru 1. kola PL trebali igrati s domaćom Krivajom.

Naime, Željezničar nije uplatio kotizaciju RSBiH, kao ni certifikate za igrače koji su ovo ljeto pojačali sarajevsku momčad, no kako tvrdi Bulajić to je najmanji problem i sve će biti riješeno do srijede.

"Najmanji problem su novci za kotizaciju i certifikate. To će biti završeno do srijede. Problem je u tome što sam pri dolasku 2008. godine zatekao haotično stanje u klubu. Račun je blokiran, a kako može poslovati klub kojem je račun blokiran", pita se Bulajić.

"Željezničar nema statusa jer mu je račun blokiran. Poslao sam dva pisma u RS BiH da pokušamo naći neki izlaz iz takve situacije, no nisam naišao na raumjevaje. Po dolasku u klub zatekao sam dug od 250.000 KM, a u periodu od kako sam ja finansijer Željezničara nema nikakvih dugova. Dakle, Željezničar Ekstrim inžinjering od mog dolaska ne duguje nikom ništa, no zbog prijašnjih dugovanja imamo velikih problema. Neki ljudi bi uložilo svoj novac, kao što ga i ja ulažem, ali gdje i kako. Gdje da se te pare prebace kada nam je račun blokiran. U skladu sa zakonskim propisima probat ćemo pronaći izlaz iz te situacije i uvjeren sam da ćemo ga naći", dodaje Bulajić.

"Maćehinski odnos prema Željezničaru"

"Od dolaska u klub uložio sam u isti oko 470.000 KM. No, ponavljam to nije nikakav problem. Uložit ću još toliko, no Željezničar će postojati. Ja sam rastao na ulicama Sarajeva i u klub sam došao sa samo jednom namjerom, a to je vratiti sjaj Željezničaru koji on zaslužuje. U prvoj godini nismo uspjeli ući u društvo najboljih, a tu su svoju ulogu odigrali i pojedinci iz RS BiH. Zrinjski je morao ući u Premijer ligu jer je to bilo od velikog hrvatskog značaja. Izgleda pomalo čudno kada ovo govorim, no to vam je jedina istina. Nakon toga svi su mislili da ćemo se raspasti, no to se nije desilo. Prošetali smo se kroz Prvu ligu, ali to mnogim ne odgovara. Mislim da se radi boljeg sutra za rukomet u BiH mora osnovati Udruženje premijerligaša koje će rukovoditi ligom. Evo i utakmice 1. kola Premijer lige su pokazale da ne ide ovako. Iz Goražda se već žale na suđenje, tvrde da su pokradeni, no niko u Savezu to neće provjeriti. Suština je natjerati RSBiH da radi u interesu klubova, a ne da klubovi rade za Savez", govori Bulajić i dodaje.

"Odnos grada i kantona prema Željezničaru je sraman. Pa molim vas, upali smo u Premijer ligu, vratili smo Željezničar tamo gdje pripada, a niko, ali baš niko nas nije bio u stanju nazvati, zahvaliti nam. Zbog toga smatram da je jak Željezničar nepoželjan u našem gradu. Možda misle da sam ja vlasnik kluba, no to je suludo. Ja sam samo čovjek koji voli Željezničar, koji je sponzor kluba, a nikakv vlasnik."

"Cilj Željezničara je Sparkasse liga"

"Po ulasku u društvo najboljih, te nakon što je dogovoreno osnivanje Regionalne lige, napravili smo plan i program i odlučili napasti jedno od mjesta koja vode u ovo eminentno takmičenje. Ova godina je ključna za klub jer se formira Regionalna liga i samo u toku ove sezone Željezničar može nadoknaditi sve što je izgubio u proteklih 20. Zbog toga smo angažovali 12 igrača iz inostranstva, ali isto tako na platnom spisku se nalazi i 10 igrača iz Sarajeva. Naš cilj je da u dogledno vrijeme nosioci kluba budu igrači iz našeg grada. Pripreme smo odradili sjajno, a samo u pripremnom periodu potrošili smo 50.000 KM.

Slučaj Golić

Tokom prelaznog roka nekadašnji igrač Bosne Nebojša Golić potpisao je ugovor sa Željezničarom, no ubrzo je otišao u visočku Bosnu.

"Nama je trebalo jedno veliko ime. Odlučili smo se za Golića. Kada je otišao gradom je kružila priča da nas napušta zbog dugovanja, no to nije istina, a to će vam potvrditi i sam Nebojša. Istina je to da je Golić na jednom treningu nasrnuo na našeg pomoćnog trenera Sanjina Kolakovića i tada smo mu se odlučili zahvaliti. Ponavljam, prema Goliću Željezničar nema nikakvih dugovanja", rekao je predsjednik sarajevske momčadi.

"Igrači imaju ugovor sa Ekstrimom"

"Svaki igrač koji je ovo ljeto doveden u klub ima ugovor sa Ekstrimom, ne sa Željezničarem, nego sa firmom Ekstrim. Jednostvano klub nije mogao potpisati ugovore sa igračima jer nema status, odnosno nema računa. I zbog ovoga sam se obratio savezu i tražio da mi se samo potvrdi da je klub prihvatljiv ukoliko pronađe neko rješenje u vezi s računom, u skladu sa zakonskim propisima. Znam ja da su i drugim klubovima računi blokirani, no oni muljaju na razne načine. Pare im se prebacuju na drugi račun i slično tome, no Željezničaru to ne treba. Niko mi nije odgovorio, pa sam tražio odgodu utakmice 1. kola, no istu nismo dobili. Veoma bitno je naglasiti da sam zbog svega gore navedenog ja odgovaran za plaćanje igrača i neću svoj ugled, kao ni ugled jako uspješne firme dovoditi u pitanje radi eventualnih dugovanja", tvrdi Bulajić.

Karačić: želimo Željezničar u PLBiH
Nama bi bilo i više nego drago da Željezničar riješi probleme koje ima, iz više razloga. To je klub s velikom tradicijom i njemu je mjesto u društvu najboljih, a mislim a bi i za grad Sarajevo bilo i više nego odlično da ima jedan pravi gradski derbi", rekao je generalni sekretar RSBiH Smajo Karačić.
"Željezničar će igrati, mada mnogi to ne bi voljeli"

"Željezničar će igrati Premijer ligu i tu sva priča završava. Ekstrim ima novac i uplatit će to što se traži i što je klub dužan da uplati. Ne samo radi Željezničara, nego i radi Ekstrima i ugleda firme to ćemo završiti već u srijedu. Samo mi je krivo što je došlo vrijeme da Željezničar ovisi o pojedincu. To nije privatni klub, to je klub sviju nas, pa i onih koji su sada na vlasti, a koji niti jedne marke nisu dali Željezničaru. Drugačije bi bilo da je to privatni klub, no nije. Da je to moj klub, u vrlo kratkom roku postao bi jedan od najboljih u Evropi", zaključio je Bulajić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.