Historijsko drugo mjesto za Farisa Vučkića

Prvi internacionalni turnir u snookeru Zagreb Open

Historijsko drugo mjesto za Farisa Vučkića

Proteklog vikenda u prostorijama zagrebačkog snooker kluba Nugget odigran je prvi internacionalni turnir u snookeru pod nazivom “Zagreb Open”. Pored najboljih igrača iz Hrvatske učestvovalo je i pet igrača iz Bosne i Hercegovine.

U predivnom ambijentu novootvorenog snooker kluba Nugget na pet Reiley snooker stolova u subotu u 10:00h počela je borba za šampiona Zagreb Opena. Igralo se na dva dobijena framea sa mogučnošću repasaža odnosno ponovnog učešća u slučaju izgubljenog meča.

Tri najbolja hrvatska igrača, šesnaestogodišnji Jan Jelenić koji je trenutno prvoplasirani na tabeli hrvatske snooker lige, Filip Bermanec i Tin Venos u prvom kolu se ne sastaju ni sa jednim od naših igrača te bez većih poteškoća svoje protivnike šalju u repasaž dio kostura.

Naš dvostruki i aktuelni državni šampion Mario Željo Milošević se u prvom kolu sastaje sa klupskim kolegom Zijadom Redžićem te pobjedom 2:0 sebi obezbjeđuje put u naredni krug. Faris Vučkić, skorašnji osvajač prvog kola Mastersa Snooker lige BSFBIH rezultatom 2:0 pobjeđuje Filipa Šebeka. Adnan Zilić također pobjedom 2:0 nad Aleksandrom Vučetićem obezbjeđuje plasman dalje kao i Adel Kalabušić koji također rezultatom 2:0 pobjeđuje predsjednika kluba te i organizatora samog turnira Aleksandera Sabljaka.

Kalabušić dalje ide na razigranog mladog Jana Jelenića od kojeg gubi 2:1. Istim rezultatom i Vučkić gubi od najboljeg hrvatskog igrača Tina Venosa, a Mario Željo Milošević pobjeđuje jednog od najboljih hrvatskih igrača Filipa Bermaneca te jedini bez izgubljenog meča nastavlja dalje.

Adnan Zilić također gubi 2:0 od pakistanca Ayaza Khana. Dalje, kroz repasaž Vučkić pobjeđuje Filipa Blažička 2:0, Kalabušić istim rezultatom pobjeđuje Davora Jelenića a Adnan Zilić gubi od Filipa Šebeka te se tu njegov put ka plasmanu dalje i zaustavlja.

U četvrtfinalu se sastaju igrači koji su do te faze takmičenja došli kroz regularni tok te 4 igrača koja su kroz repasaž obezbijedili nastavak takmičenja. Talentovani šesnaestogodišnjak Jan Jelenić pobjeđuje 3:0 svog sunarodnjaka Filipa Šebeka. Finalem prije finala mogao se nazvati meč između dva najbolja hrvatska igrača Tina Venosa i Filipa Bermaneca. Iako je napravio break od 52 poena nije bilo dovoljno za Venosa da dobije prvi fream jer je nadahnuti Bermanec očistio sto napravivši break preko 50 poena. Kao u najinteresantnije režiranom trileru Bermanecu u drugom frameu puca štap na dva dijela zbog intervencije produžavanja koju je radio na njemu dvije sedmice prije te posudivši štap ne uspijeva da pronađe svoju igru a super raspoloženi Venos to zna dobro da iskoristi i meč preokreće u svoju korist pobjedom od 3:1.

Naši Mario Željo Milošević i Faris Vučkić su upravo bili protivnici na stolu broj tri gdje pobjedom od 3:1 Vučkić prolazi dalje. Adel Kalabušić nije imao odgovor na izvrsnu igru pakistanca Ayaza Khana koji je velikim breakovima te za fiziku nepojmljivim udarcima ubacivao isto tako nemoguće kugle što ga dovodi do pobjede od 3:0. U polufinalu sastaju se mladi Jan Jelenić protiv Tina Venosa i Faris Vučkić protiv Ayaza Khana.

Venos bez većih poteškoća u meču koji je trajao kraće od sat vremena pobjeđuje mlađeg sunarodnjaka te obezbjeđuje sebi mjesto na finalnom stolu.

Super raspoloženi Faris Vučkić također bez većih problema iz igre izbacuje odličnog Pakistanca i time sebi osigurava mjesto na finalnom stolu te sigurnu nagradu od 250 eura. Finale za našu historijsku titulu počinje u prepunom klubu i izvrsnoj atmosferi.

Iako je Vučkić poveo u prvom frameu, Venos ubacuje long pot zelenu kuglu te čišćenjem stola dolazi do rezultata 1:0. I drugi fream krenuo je sa Vučkićevom prednošću no Venos uspjeva da dobije i taj fream. U trećem freamu izvrsna igra obojice igrača, gotovo niijedna promašena kugla, a dovoljna je bila jedna ne tako ozbiljna greška, da Venos ubaci nemoguću kuglu i čišćenjem stola dođe do pobjede od 3:0.

Podsjećanja radi moramo spomenuti da je Faris Vučkić trenutno najbolji igrač u Bosni i Hercegovini i da nas je u historijske knjige snookera već upisao u maju ove godine osvojivši 9. mjesto na Vienna Openu gdje je učestvovalo 15 profesionalnih igrača snookera iz Engleske.

Blistava karijera je sigurno pred ovim momkom iz Sarajeva, a uspjeh iz Zagreba je to samo i potvrdio.

“Topla dobrodošlica, praznično raspoloženje, izvrsna igra i druženje okarakterisali su prvo izdanje Zagreb Opena. Sigurno ćemo još u većem broju doći i naredne godine i nastaviti ovu prelijepu priču sa kolegama iz susjedne Hrvatske", rekao je predsjednik snooker organizacije BiH, Zijad Redžić.

U završnom govoru i predsjednik kluba Nugget gospodin Aleksandar Sabljak podsjetio je da je ovaj turnir od velikog značaja za hrvatski snooker i zahvalio se na učešću igrača iz Bosne i Hercegovine koje je ovom turniru dalo predznak internacionalnog karaktera. Svi igrači iz BiH dobili su specijalne nagrade, poklone te zahvalnice.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije