Spektakl u Crucible Theatru: Ronnie juri Hendryja, Selby brani titulu

Svjetsko prvenstvo u snookeru

Spektakl u Crucible Theatru: Ronnie juri Hendryja, Selby brani titulu

A. Beganović

Za dva dana počinje Svjetsko prvenstvo u Snookeru. Titului brani Mark Selby, a Ronnie O'Sullivan pokušava dostići Stephena Hendryja po broju osvojenih naslova na Svjetskom prvenstvu. Obavljen je žrijeb 1. kola.

U Sheffieldu u legendarnom Crucible Theatru od 16. aprila do 2. maja biće održano Svjetsko prvenstvo u snookeru.

Najbolji igrači snookera na svijetu "ukrstit će koplja" na najznačajnijem turniru na svijetu, a na kraju će se samo jedan radovati i kući će otići bogatiji za čak 500.000 funti.

Titulu svjetskog prvaka brani Mark Selby, koji je dosad četiri puta iz Crucible Theatra izlazio kao pobjednik, a voljom žrijeba koji je održan danas, pohod ka petoj tituli krenut će susretom sa Jamie Jonesom.

Šestorostruku svjetski prvak i po mnogima najbolji snooker igrač svih vremena, Ronnie O'Sillivan u 1. kolu će snage odmjeriti sa Davidom Gilbertom s kojim se u dosadašnjoj karijeri susretao sedam puta i nikada nije izgubio. Posljednji meč ova dva igrača odigrali su u februaru 2020. godine na World Grand Prixu, a Ronnie je slavio rezultatom 4:3.

Jedan od najvećih favorita za osvajanje naslova, Neil Robertson, u 1. kolu će se sastati sa kvalifikantom Ashleyom Hugillom, inače 77. igračem na svijetu. Biće to njihov drugi međusobni meč, a u prethodnom je slavio Hugill i to u kvalifikacijama German Matstersa daleke 2015 godine. Rezultat je glasio 5:1.

Oglasi

Sjajni Judd Trump koji u posljednje tri godine sasvim sigurno igra najbolji snooker na touru u 1. kolu će imati zahtjevan zadatak. Žrijeb ga je spojio sa Irancem Hoseinom Vafaijem s kojim se susretao dosad devet puta uz skor 6:3. No, u njihova četiri posljednja meča Iranac je slavio tri puta.

Prije nešto više od mjesec dana na Welsh Openu su Trump i Vafai odmjerili snage, a nakon velike borbe slavio je Trump rezultatom 6:5 iako je Iranac imao dva frame prednosti u samoj završnici (5:3).

Jedini meč u 1. kolu u kojem neće bar jedan igrač biti iz "snooker zemalja" (Engleska, Vels, Škotska, Republika Irska, Sjeverna Irska) biće onaj između Belgijanca Luce Brecela i Noppon Saengkhama sa Tajlanda. Biće to njihov pet okršaj, a Brecel je u prethodna četiri slavio tri puta.

Derbi 1. kola odigrat će Shaun Murphy i Stephen Maguire. S obzirom na trenutnu formu i poredak na listi najboljih svjetskih igrača, Murphy je apsolutni favorit, no Maguirea se ne smije tako lako otpisati. Biće ovo njihov 22. međusobni okršaj, a u prethodnih 21 nešto je uspješniji Maguire (11:10).

Zanimljivo, da od 21 odigranog meča nijednom se nisu sastajali na Svjetskom prvenstvu, a u posljednjem odigranom početkom prošle godine na Welsh Openu slavio je Maguire rezultatom 5:4.

Legendarni John Higgins u 1. kolu će snage odmjeriti sa Un-Noohom, dok će Stuart Bingham za protivnika imati Lyu Haotiana i biće to njihov prvi međusobni okršaj.

Sve u svemu, ljubitelji snookera, a takvih je u našoj zemlji sve više, uživat će u narednim danima, a ukupni nagradni fond za Svjetsko prvenstvo je 2 miliona i 395.000 funti.

Parovi 1. kola:
Selby - Jones
Xitong - Klarke
Hawkins - Page
Osullivan - Gilbert
Murphy - Maguire
McGille - Highfield
J Williams - White
Allen - Donaldson
Robertson - Hugill
Bingham - Haotian
Bingtao - Wakellin
Higgins - UN-Nooh
Lisowski - Stewens
Wilson - Ding
Trump - Vafaei
Brecel - Saengkham


Top Komentari

Sars33
Ronnie kralj igre
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije