40 godina od uvođenja ATP rang liste

Na današnji dan 1973.godine

40 godina od uvođenja ATP rang liste

Danas su se navršile 40 godina od kada se po prvi put u svijetu tenisa pojavila ATP rang lista.To se dogodilo 23. avgusta 1973. godine na prvom mjestu se našao legendarni Rumunj Iliea Nastase.

Najviše vremena na broju jedan proveo je Roger Federer, čak 302 sedmice. Nakon njega slijede Pete Sampras sa 286, Ivan Lendl 270, Jimmy Connors 268, pa John McEnroe 170. Posljednji koji je proveo više od 100 sedmica na broju jedan je Andre Agassi.

Od tog 23.avgusta do danas samo se 91 igrač našao na prvom mjestu, dok su od onih sa 100 ili više sedmica samo dvojica aktivnih, Roger Federer i Rafael Nadal (102).Najmlađi teniser koji je bio broj jedan je Lewyton Hewitt, koji je sa 20 godina i osam mjeseci došao na prvo mjesto 2001.godine. Najstariji je John Newcombe koji se na vrh probio sa 30 godina i 11 mjeseci.

Od svih igrača na prvom mjestu najmanje vremena, tek jednu sedmicu je proveo Patrick Rafter. Carlos Moya je ostao dvije, Rios, Muster i Kafelnikov po šest.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.