Amerikanci u Gijonu, Česi u Buenos Airesu

Polufinale Svjetske grupe Davis cupa

Amerikanci u Gijonu, Česi u Buenos Airesu

M. Maksimović

Prva sedmica nakon US.Opena uobičajno donosi mečeve polufinala Svjetske grupe Davis cupa.Ove godine se sastaju Španija - Sjedinjene Američke Države te Argentina - Češka. Oba meča se naravno igraju na zemljanoj podlozi, Španija je domaćin u Gijonu, Argentina u Buenos Airesu.

Španija je branitelj naslova, u zadnja četiri finala tri puta je slavila.Argentina ima tri finala u posljednjih šest godina, Češka jedno, dok su Amerikanci slavili posljednji put 2007.godine. Španija je bez Nadala, ali su tu Ferrer i Almagro.

 

Do polufinala su sredili Kazahstan i Austriju, izgubili su jedan singl. Igraju kući, izabrali su zemljanu podlogu, za većinu su favoriti, ali Amerikanci ove godine ne znaju za poraz na zemlji. Prošli su Švicarce i Francuze, oba meča u gostima, oba na zemlji.John Isner je adut u singlu, braća Bryan u paru.

U međusobnim duelima rezultat je 5:5, prošle godine u četvrtfinalu bolja je bila Španija.

 

Argentina je do polufinala prošla Njemačku u gostima, u četvrtfinalu Hrvatsku.Juan Monaco je tu, Juan Martin del Potro također iako ima problema sa povredom.Tri puta su bili u finalu, sva tri su puta izgubili.

 

Protiv Češke imaju jednu pobjedu.Ako Delpo ne bude mogao, Česi sa Berdychom i Stepanekom nisu bez šansi.Berdych može, pitanje je samo da li se brzo aklimatizirao na zemlju nakon betona.Stepanek je također neugodan pogotovo kada se igra u pet setova. Na zemlji u Davis Cupu ima pozitivan omjer.Deset pobjeda, šest poraza. Zanimljivo, niti jednom nije poražen na otvorenom u singlu.

 

 

Polufinale Svjetske grupe:

Španija - SAD 

Argentina - Češka 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.