Australian Open čeka 100. pobjednika
Branioci titule u muškoj i ženskoj kategoriji

Australian Open čeka 100. pobjednika

U noći s nedjelje na ponedjeljak očekuje nas početak 100. jubilarnog izdanja Australian Opena.

Australian Open možda nije najatraktivniji Grand Slam turnir, kao naprimjer Wimbledon, ali je ipak prvi GS turnir u sezoni u čemu leži njegov najveći značaj. Također, kažu da se po jutru dan poznaje, tako da ovaj turnir mnogim teniserima može usmjeriti cijelu sezonu. Tako je bilo sa Novakom Đokovićem prošle sezone. Popularni Nole će ove godine braniti titulu u Melbourne Parku u muškoj konkurenciji, dok će u ženskoj konkurenciji isti zadatak imati Belgijanka, Kim Clijsters.

Naravno, kladionice kažu da je prvi favorit turnira Novak Đoković, ali razlika između Srbijanca i ostala tri tenisera iz top 4 nije tako velika. Nakon najbolje četvorke je velika praznina, a onda se kao favoriti iz sjene izdvajaju Juan Martin Del Potro, Jo-Wilfried Tsonga, Miloš Raonić, David Ferrer, te Bernad Tomić. Da li Novak Đoković može odbraniti titulu i nastaviti dominaciju iz prošle godine? To je možda glavno pitanje koje se postavlja zadnjih dana među ljubiteljima tenisa.

Dobre vijesti za Srbijanca stigle su po izvlačenju parova. Naime, prvi 'reket' svijeta do polufinala ne bi trebao imati većih problema. U četvrtoj rundi bi mu malu glavobolju mogli zadati Andy Roddick ili Miloš Raonić, ali sudeći po formi Novaka to se neće dogoditi. Andy Murray i Jo-Wilfried Tsonga, obojica bivši finalisti AO-a, nalaze se u istom dijelu 'kostura', te bi jedan od njih trebao zaigrati u polufinalu protiv Đokovića.

Murray se dosta patio zadnjih sezona i čini se da mu je samopouzdanje na jako niskom nivou. To je bio razlog da napravi potez kojega je cijeli svijet okarakterisao ispravnim, da angažuje novog trenera. Britanac će surađivati sa bivšim teniskim asom, Ivanom Lendlom. U prvoj rundi će Murray igrati protiv mladog Amerikanca, Ryana Harrisona, dok će Tsonga igrati sa Uzbekistancem, Denisom Istominom.

Rafael Nadal će turnir otvoriti protiv kvalifikanta, Alexa Kuznetsova. Španski teniser i bivši broj 1, imao je posljednjih mjeseci dosta problema sa povredom ramena, te sam ističe kako na ovom turniru možda neće pokazati svoj najbolji tenis. Također, Rafa je najavio kratku pauzu nakon Australian Opena, kako bi sanirao tu neugodnu povredu. Ipak, niko ne smije otpisati Nadala, ma u kakvom stanju se on nalazio, jer je poznato koliko trke, borbe i znoja može ostaviti na terenu. Njegov mentalitet često porede sa njemačkim sportskim kolektivima, a svi znamo da se Nijemci nikada ne predaju.

Roger Federer u posljednje vrijeme igra sve bolje, a nalazi se u nizu od 20 uzastopnih pobjeda u službenim mečevima. Ukoliko sve bude teklo po planu, u polufinalu bi mogli gledati veliki okršaj između švicarskog maestra i Rafe Nadala. Međutim, baš kao i Nadal, Federer ima mnogo problema sa fizičkom spremom. Prošle sedmice se morao povući sa Qatar Opena zbog povrede leđa. Do sada je Švicarac osvojio 16 Grand Slamova, a u Australiji je trofej dizao u četiri navrata, zadnji put 2010. godine.

Domaći navijači se nadaju da bi neko od njihovih tenisera mogao iznenaditi, prije svega Bernard Tomić i Lleyton Hewitt. Tomić je budućnost australskog tenisa, a poznat je po ubojitom servisu. Prošle godine je mladi Australac učešće na turniru dobio preko Wild Carda, a sav svoj talenat pokazao je u prva dva kola, kada je eliminisao Jeremyja Chardyja, te Feliciana Lopeza. Dalje od toga nije mogao, jer ga je u trećem kolu čekao Nadal. Lleyton Hewitt je prema mišljenju mnogih na zalasku karijere, ali neupitno je da još uvijek može odigrati dobar meč i možda iznenaditi nekog favorita.

Naša zemlja ove godine neće imati predstavnika na Australian Openu, jer je Amer Delić poražen u drugom kolu kvalifikacija od Yannicka Martensa. Međutim, u bližoj budućnosti možemo očekivati naše učesnike na Grand Slam turnirima. Jedan od najperspektivnijih bh. tenisera, Damir Džumhur, mogao bi zaigrati u kvalifikacijama za Roland Garros. Kada se uzme u obzir činjenica da Damir brani samo dva poena do maja, taj podvig se čini realnim.

U ženskoj konkurenciji izdvaja se nekoliko favoritkinja. Čehinja, Petra Kvitova, po kladionicama ima najveću šansu za osvajanje turnira, dok je u stopu prate Serena Williams i Victoria Azarenka. Titulu brani Kim Clijsters, koja je veći dio prošle sezone odsustvovala zbog niza povreda. Belgijanka je trenutno 14. igračica svijeta, a u prvom kolu će igrati protiv kvalifikantkinje Marije Joao Koehler.

Na Li je potencijalna protivnica Belgijanki u četvrtom kolu, a to bi mogao bti sjajan meč. Kineskinja će u prvom kolu igrati protiv Ksenie Pervak, koja joj ne bi trebala predstavljati veliku prepreku. Zanimljivo je da je Li postala prva kineska igračica koje je osvojila jedan Grand Slam. Prva nositeljka,Carolina Wozniacki, će tražiti svoju prvu Grand Slam titulu, a turnir će započeti protiv Anastasie Rodionove, dok će treća nositeljka, Victoria Azarenka, igrati protiv juniorske US open šampionke, Heather Watson.

Serena Williams, Maria Sharapova, Vera Zvonareva i Svetlana Kuznetsova nalaze se u istom dijelu žrijeba. Serena će u prvom kolu odmjeriti snage sa Tamirom Paszek, a Amerikanka je prošle sedmice izborila četvrtfinale u Brisbaneu. To joj je bio prvi turnir nakon augusta prošle godine. Čehinja, Petra Kvitova, ima uspješnu sezonu iza sebe i slovi za jednu od najvećih favoritkinja. Uspjela je Kvitova osvojiti Wimbledon, a zatim doći do trofeja u Fed Cupu sa svojom reprezentacijom.

Đoković - Murray, prošlogodišnje finale Australian Opena u muškoj konkurenciji:

Kim Clijsters - Na Li, prošlogodišnje finale Australian Opena u ženskoj konkurenciji:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.