Australian Open povećao nagradni fond

Australian Open povećao nagradni fond

Organizatori Australian Opena povećali su nagradni fond za tenisere koji budu eliminirani u ranijoj fazi takmičenja tog grand slama.

Australian Open će sada plaćati veće nagrade u svakom kolu za razliku od svih ostalih turnira, s tim da se povećanje odnosi i na na parove i na kavlifikacije, dok je kod miješanih parova nagrada zamrznuta.

Najveće povećanje nagrade dobili su gubitnici u prvom kolu kod tenisera i teniserki koji će sada dobivati 27.600 australskih dolara, odnosno 29.000 američkih dolara, što je za 32.7 posto više u odnosu na 2012. Teniseri koji budu eliminisani u drugom kolu odnijet će sa sobom 45.500 američkih dolara, odnosno 36.6 posto više nego ove godine.

Ovom odlukom trebalo se umiriti igračko vijeće, na čelu s osvajačem 17 grand slam turnira Rogerom Federerom, koje je tražilo od četiri elitna turnira da osiguraju veće prihode za tenisere koji ispadaju u ranijim fazama takmičenja.

"Naša je motivacija pomoći u tome da se osigura profesionalonim teniserima pristojniji život", izjavio je direktor Australian Opena Craig Tiley.

U oktobru je Tileyov tim objavio da će se teniseri i teniserke na Australian Openu boriti za raspodjelu rekordnih 30 miliona australskih dolara, ali nije rekao kako će biti raspodjeljen taj novac.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.