Azarenka i Sharapova u finalu

Australian Open

Azarenka i Sharapova u finalu

Viktorija Azarenka i Maria Sharapova, igrat će u finalu ovogodišnjeg izdanja Australian Opena, poznato je to nakon jutrošnjih polufinalnih mečeva.

U prvom meču, Bjeloruskinja Viktorija Azarenka je nakon tri seta i sjajnog tenisa uspjela savladati Belgijanku. Kim Clijsters sa 2:1 u setovima (6:4, 1:6, 6:3) i tako se plasirati u finale.

U dosta izjednačenom meču, odlučile su nijanse. Po četiri breaka na obje strane, ali i četiri neforsirane greške više na strani Belgijanke, kao i neke propuštene break prilike Clijsters su presudile.

Azarenka je u prvom setu napravila break, dok Clijsters nije iskoritila čak četiri break lopte, pa je taj set otišao na stranu Bjeloruskinje. U drugom setu je Belgijanka potpuno dominirala u svim segmentima i odvela meč u treći, odlučujući set.

Ipak, nešto više sreće i koncentracije imala je Azarenka, koja je u trećem setu napravila tri break lopte, naspram dvije Clijsters, koja je imala i više neprisiljenih grešaka, pa je Bjeloruskinja sa 6:3 dobila treći set i plasirala se u finale.

U drugom polufinalnom meču, gledali smo sličan i neizvjestan meč.

Sharapova je nakon tri seta (6:2, 3:6, 6:4), bila uspješnija od Kvitove i plasirala se u polufinale.

Presudile su neiskorištene break lopte Kvitove, koja je iskoristila tek tri od 14 break lopti na servis protivnice, dok je Ruskinja imala stoprocentan učinak pet od pet što je bilo ključno za pobjedu Sharapove.

Prvi set je donio ubjedljivu igru Sharapove, koja je u tri navrata oduzimala servis Kvitovoj i sa 6:2 lagano osvojila set. U drugom setu je presudio jedan break Kvitove, pa se ušlo u treći set.

Kvitova je došla do prednosti jednog breka u trećem gemu, trećeg seta i činilo se da će ipak uspjeti savladati Sharapovu, ali je Ruskinja odmah uspjela vratiti break i uz još jedan, kada je Kvitova servirala za ostanak u meču, uspjela doći do velike pobjede i plasmana u finale.

Finale između Sharapove i Azarenke, ujedno će donijeti i promjenu na wrhu WTA liste, jer će pobjednica toga duela, od ponedeljka biti prva igračica svijeta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.