Borba titana pripala Nadalu: Španac u finalu Roland Garrosa

Nadal preko Đokovića do finala

Borba titana pripala Nadalu: Španac u finalu Roland Garrosa

Midhat Šljivak

Rafael Nadal, prvi je finalista Roland Garrosa. On je danas u fantastičnom polufinalnom duelu savladao prvog tenisera svijeta Novaka Đokovića sa 3:2 po setovima 6:4, 3:6, 6:1, 6:7, 9:7.

Prvi set je donio dosta dobar tenis sa obje strane. Oba tenisera su držala svoj servis do sedmog gema kada Nadal koristi treću break loptu i dolazi do prednosti od 4:3. Do kraja je Nadal bez većih problema sačuvao break, te je osvojio prvi set sa 6:4.

Drugi set je ponovo pružio fantastičnu igru oba tenisera. Ponovo je Nadal došao prvi do breake u petom gemu, te se činilo kako će i ovaj set otići na njegovu stranu. Ipak, srbijanski teniser je napravio potom dvostruki break, te je uspješno servirao za osvajanje drugog seta sa 6:3 i izjednačenje na 1:1.

Nadal je dominirao u trećem setu.  Dopustio je Novaku da osvoji samo jedan gem, te je sjajnom igrom osvojio set sa 6:1 i poveo je sa 2:1.

Nakon sigurnih šest gemova u četvrtom setu gdje su teniseri držali svoj servis, Nadal dolazi do breaka u sedmom gemu, te je poveo sa 4:3. Uzvratio je Novak odmah potom breakom, a sigurnim servisom je došao do vodstva od 5:4.

Istom mjerom i bez izgubljenog poena Nadal je osvojio deseti gem za 5:5, a potom je u veoma uzbudljivom 11 gemu četvtog seta, Đoković napravio nekoliko grešaka pa je Nadal došao do breaka i vodstva od 6:5.

Nadal je servirao za svoje osmo finale Roland Garrosa, ali je Đoković ponovo uzvratio breakom, te je četvrti set ušao u tie break. Đoković je otvorio sjajno tie break i poveo je sa 4:1. Nadal je uspio doći do 4:3, ali je Novak sa vezana tri poena došao do osvajanja četvrtog seta 7:6.

Meč je otišao u peti set, što se desilo tek drugi put u prethodna 34 meča između ova dva tenisera. Đoković je otvorio breakom odlučujući set, ali se Nadal nije predavao. Imao je break priliku koju nije iskoristio, pa je Novak došao do vodstva od 2:0.

Nadal je u osmom gemu imao nekoliko prilika za break, a na kraju je jednu od prilika uspio i iskoristiti, te je došao do izjednačenja na 4:4. U narednih sedam gemova su oba tenisera držala svoj servis, a onda je Nadal došao do breaka koji mu je donio osvajanje petog seta sa 9:7 i prolaska u finale.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.