Bravo, majstore! Džumhur pobijedio Fogninija i ispunio san

Prva ATP titula u karijeri

Bravo, majstore! Džumhur pobijedio Fogninija i ispunio san

Damir Džumhur je danas u finalu ATP turnira u St. Petersburgu savladao Fabija Fogninija rezultatom 2:1 u setovima (3:6, 6:4, 6:2)  i tako došao do najveće pobjede i prve ATP titule u karijeri!

Za Džumhura je ovo najveći trofej u karijeri zahvaljujući kojem je osvojio 250 bodova i na najnovijoj ATP listi 'skočiti' na 40. mjesto, što će biti njegov najbolji plasman do sada. Pored toga, Damir je osvajanjem turnira u St. Petersburgu postao bogatiji za 178.480 dolara. 

Džumhur je uz mnogo muke došao do osvajanja prvog gema na meču, a onda je u narednom imao dvije brejk lopte i dobru priliku da na startu povede sa 2:0. Fognini je ipak uspio poravnati na 1:1, da bi potom napravio brejk i poveo sa 2:1, a zatim i 3:1.

Džumhur je do kraja prvog seta pokušavao uzvratiti Italijanu, ali nije uspijevao da se vrati u rezultatski egal. Stvari su izgledale loše po našeg tenisera, koji je u devetom gemu još jednom bio neuspješan na svoj servis, a Fognini je iskoristio drugu brejk i set loptu te poveo sa 1:0.

Fognini je na startu drugog seta poveo sa 1:0 ne dopustivši Džumhuru nijedan poen u prvom gemu, ali je potom i Damir bio siguran na svoj servis. Tako je bilo i u dva naredna gema, da bi u petom Džumhur napravio brejk i poveo sa 3:2. Naš teniser nije dugo čuvao vodstvo, jer je Fognini odmah napravio ribrejk te vrlo brzo poveo sa 4:3.

U osmom gemu se možda desio i trenutak koji je prelomio drugi set u Damirovu korist. Džumhur je imao 40:0 ali je Fognini stigao do 40:40. Činilo se tada da bi Damir mogao prokockati praktično osvojen gem i dovesti se u veoma nezgodnu poziciju, ali je na sreću dobro odreagovao i ipak stigao do 4:4. Kasnije se ispostavilo da je to bio ključni detalj za cijeli meč, s obzirom da je naš teniser od tog momenta krenuo da melje svog protivnika.

Nagrada za dobru igru stigla je u devetom gemu kada je Džumhur uspio napraviti brejk i povesti sa 5:4. U desetom gemu, Džumhur je dominantno sačuvao svoj servis nedozvolivši Fognini nijedan poen, iskoristio prvu set loptu i izjednačio rezultat na 1:1.

Naš teniser je u tim tom periodu meča igrao fantastično, iskoristio je momentum i odmah na startu trećeg seta napravio brejk te poveo sa 1:0. Odmah nakon toga, Džumhur je sigurnim servisom došao sa 2:0 i sigurno je čuvao svoju servu do kraja meča. U sedmom gemu, Džumhur je napravio brejk, poveo sa 5:2 da bi potom rutinski odservirao za 6:2 i veliku pobjedu!

Damir Džumhur je pobjedom u St. Petersburgu ostvario svoj san i od danas se može pohvaliti jednom velikom ATP titulom u karijeri. Ovaj 25-godišnjak iz Sarajeva će od ponedjeljka biti 40. igrač svijeta, a Bosna i Hercegovina može biti ponosna na činjenicu da prvi put u historiji ima jednog igrača koji se lagano probija prema vrhu svjetskog tenisa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi