)
Danci imaju ime u Davis Cupu
Davis Cup selekcija Danske

Pobjeđivali su nekada Španiju, Hrvatsku, Argentinu

Danci imaju ime u Davis Cupu

M. Maksimović

Davis Cup reprezentacija BiH je drugu godinu član II Grupe EA zone i iza sebe ima šest mečeva. Naš današnji protivnik je Danska, svakako po imenu najkvalitetniji do sada.

U periodu kada je njihov sadašnji selektor Kenneth Carlsen bio aktivan igrač, Danska je nastupala i u Svjetskoj grupi. Međutim i prije Carlsena je bilo vrijednih rezultata. Tako su 1988.godine u Aarhusu dobili Španiju 3:2, Michael Tauson je dobio tada velikog Emilija Sancheza.

U play offu za Svjetsku grupu 1992.godine su savladali Argentinu 3:2, sljedeće godine i Hrvatsku, pa Venezuelu ali se nisu izvukli 1996.godine kada gube od Španije i ispadaju iz Svjetske grupe u koju se više nisu vraćali. Kenneth Carlsen je nekada bio među 50 najboljih, u karijeri je osvojio tri ATP turnira u singlu, te je igrao još četiri finala.

BiH i Danska su do sada igrali samo jednom u Davis Cup. Prije šest godina na turniru III grupe, Danci su slavili 2:1, a jedan od dva boda je osvojio Frederik Nielsen.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.