Davydenko otišao do kraja u Londonu
Zasluženo slavlje Davydenka

Najveći uspjeh ruskog tenisera

Davydenko otišao do kraja u Londonu

M. Maksimović

Nikolay Davydenko je pobjednik završnog ATP World Tour Finals-a koji se igrao proteklih sedam dana u Londonu. Teniser koji je prošle godine izgubio u finalu završnog turnira, ove godine je naplatio sve, potpuno zasluženo. Iako početak nije obečavao.

Davydenko je na startu turnira izgubio u tri seta od Novaka Đokovića, nakon čega je krenuo. Pobjedio je Rafaela Nadala u dva seta, pa Robina Söderlinga, jučer u polufinalu i Rogera Federera. Na kraju je u finalu u dva seta nadigrao, pobjedio Argentinca Juana Martina del Potra 6-3, 6-4 nakon sata i 24 minute igre. Nikada prije njega niti jedan Rus nije otišao do kraja,a u London je stigao kao sedmi igrač svijeta.

Jučer je igrao protiv tradicije i Federera, danas je želio nastaviti niz, peto finale ove sezone, peta pobjeda, ukupno je na omjeru 19-5. U prvom setu je jedan break bio dovoljan, onaj Rusa u četvrtiom gemu. Del Potro je u sedmom na servis Davydena imao break loptu, ali ništa.
Del Potro prvi prijeti u drugom setu, tu su dvije break lopte u petom gemu, Davydenko ima odgovor i na to zahvaljujući sjajnom servisu. Upravo tako se izvukao Del Potro u sljedećem gemu, pa se stekao osjećaj da je Argentinac pronašao najgore, da bi se mogao vratiti u meč. Davydenko nas je demantovao u devetom gemu, break za 5-4, par minuta kasnije gem za set i meč i najveću pobjedu u karijeri 6-3,6-4.

Nikolay Davydenko je prije Londona ove godine osvojio Šangaj, Kuala Lumpur, Umag i Hamburg, dok su prije Londona njegovi najveći rezultati bili trijumfi u Miamiju prošle godine, odnosno na turniru u Bercyju 2006.godine. Ove godine je na Grand Slamu najbolji rezultat ostvario u Roland Garrosu plasmanom u četvrtfinale.

Juan Martin Del Potro je u London stigao sa najboljim rakingom karijere, petim mjestom, kao teniser koji je osvojio US.Open, Washington i Auckland. Do sada je u karijeri osvojio sedam turnira, ovdje je u Londonu je mogao na kraju doći i do broja četiri na ATP rang listi.

ATP World Tour Finals
Finale:
Nikolay Davydenko (Rus, 6) - Juan Martin Del Potro (Arg, 5) 6-3, 6-4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije