Delić osigurao meč protiv Danske
Veliki meč Amera Delića

BiH pobijedila Estoniju

Delić osigurao meč protiv Danske

M. Maksimović

Davis Cup reprezentacija BiH drugu je godinu zaredom stigla na korak do plasmana u I grupu EA Zone. U reprizi duela iz prošle godine, naši teniseri su savladali Estoniju, nakon što je treći odlučujući poen osvojio sjajni Amer Delić.

Delić je nakon dva sata i 45 minuta igre pobijedio u tri seta najboljeg estonskog igrača Jurgena  Zoppa u tri seta 7-6(12),6-3,7-5. Iako rezultatski to izgleda relativno lako, meč je bio težak i kako se moglo očekivati svaki poen je bio važan.

Zopp je odradio sjajan posao u osmom gemu prvog seta sa breakom za 5-3, ali je Amer pronašao snage, uzvratio je tie- breakom, a onda je krenula misija spašavanja set lopti. Kod 5-6, Amer je spasio dvije, u tie breaku je Zopp poveo 4-2, ali se Amer ne predaje.
Iz poena u poen uspijeva se izvući, a onda stiže do svoje prve set-lopte kod 11-10. Tu nije iskoristio, ali jeste onu za 14-12, nakon što je spasio nevjerovatnih osam set lopti.

Zopp se teško mogao oporaviti nakon propuštenih prilika, ali se nije predavao. Imao je još dvije break lopte u trećem gemu drugog, pa još jednu u sedmom gemu, ali je iz gema u gem Amer podizao svoju igru. Napravio je break za 4-2, set je dobio 6-3.

Konačno pitanje pobjednika riješeno je u završnici trećeg seta. Amer je prijetio u devetom gemu, imao je tri break lopte, ali se Zopp spasio. Konačni slom žilavog i iskusnog Estonca je došao u 11. gemu. Gem kasnije je Amer potvrdio veliku pobjedu 3-0 u setovima za treći odlučujući poen naše reprezentacije.

Posljednji meč odigrat će Aldin Šetkić i Jaak Poldma, no on će biti revijalnog karaktera.

BiH - Estonija 3:1
Amer Delić - Jurgen Zopp 7-6 (12), 6-3, 7-5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.