Đoković u finalu Australian Opena

Srbijanac slavio u pet setova

Đoković u finalu Australian Opena

Svjetski teniser broj jedan, Novak Đoković, uspio je savladati Andyja Murraya i tako se plasirati u finale Australian Opena.

Srbijanac je nakon skoro pet sati borbe pobijedio Andyja Murraya sa 6-3, 3-6, 6-7 (4), 6-1, 7-5. U meču u kojem servis nije predstavljao veću prednost, popularni Nole je došao do prvog seta, osvojivši dva breaka.

Početkom drugog seta Murray gubi svoj servis i tada se činilo da će najbolji svjetski teniser doći do lagane pobjede. Međutim, Britanac se vraća i poravnava na 1:1 u setovima, pokazavši tako veliki napredak na psihološkom planu. 

U trećem setu smo imali priliku gledati prelijep tenis, a u samoj završnici je nastupila drama. Kod rezultata 5:5 viđena su dva breaka, tako da se pobjednik seta odlučivao u tie-breaku. Murray je pokazao sjajnu igru i prvi došao do sedam poena, odnosno do prednosti od 2:1 u setovima.

Četiri uzastopna gema Srbijanca obilježila su četvrti set, koji mu je neočekivano lako pripao nakon samo 25 minuta igre. Igra Škotlanđanina se u potpunosti raspala, te nije uspio osvojiti niti jedan poen na svoj drugi servis, a uz jedanaest neprisiljenih pogrešaka nije mogao ni očekivati bolji ishod. 

U odlučujućem setu su oba tenisera čuvala svoj servis sve do šestog gema, kada Đoković pravi break i uspijeva zadržati svoj servis sve do 5:3. U trenutku kada je servirao za meč, Murray se neočekivano vratio, oduzeo servis protivniku i to bez izgubljenog poena. Ipak, Đoković je bio prisebniji i napravio finalni break kod vodstva od 6:5 i tako se plasirao u finale.

Ovaj dvoboj obilježio je neočekivano veliki broj breakova (17), ali i winneri su 'pljuštali' na sve strane. Tako je pobjednik meča zabilježio 49 direktnih poena, dok je Murray bio nešto slabiji sa 47. U finalu nas očekuje veliki duel između dva trenutno najbolja tenisera, Novaka Đokovića i Rafaela Nadala.

Australian Open, polufinale:
Đoković N. (Srb) - Murray A. (Gbr) 6-3, 3-6, 6-7 (4), 6-1, 7-5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.