Bivši osvajač US Opena i velika teniska zvijezda više ne može nikoga da pobijedi - jasno je i zašto

Austrijanac ima "ozbiljne probleme"

Bivši osvajač US Opena i velika teniska zvijezda više ne može nikoga da pobijedi - jasno je i zašto

Edmir Škorić

Ukazala mu se iznenada šansa 2020. godine i on ju je iskoristio i osvojio US Open. To je za sada jedini Grand Slam naslov za bivšeg trećeg igrača svijeta, koji danas skoro nikoga ne može da pobijedi i ima 9 poraza na 10 utakmica.

Osvajanje US Opena za Dominica Thiema nije bila samo najveća titula u njegovoj karijeri – bilo je to utjelovljenje životnog sna. U mladosti su ga smatrali princem zemlje, no na putu do pobjede na Roland Garrosu uvijek je postojala nepremostiva prepreka u vidu Rafaela Nadala. Od 2014. do 2019. od Španca je u Parizu izgubio četiri puta, uključujući polufinale 2017. te finale 2018. i 2019. godine.

U isto vrijeme, Thiem je naučio igrati snažno, osvojio Masters u Indian Wellsu 2019., stigao do finala 2019. (pobijedivši usput i Đokovića i Federera) i stigao do finala Australian Opena 2020., gdje je izgubio od Novaka Đokovića.

Na US Openu mu se sve posložilo - Nadal nije došao zbog pandemije, Federer je bio povrijeđen, a Novak suspendovan zbog prethodnog udaranja linijskog sudije lopticom.

Austrijanac je svoju priliku maksimalno iskoristio, u vrlo nervoznom i strašnom finalu, svladavši Alexandera Zvereva rezultatom 2:0 u setovima.

Austrijanac u rukama drži pehar namijenjen osvajaču US Opena - tada je bio u samom vrhu svjetskog tenisa

Dobivši tako željeni Grand Slam, Dominic je malo psihički potonuo. Sljedeće godine je i sam govorio o tom razdoblju: “15 godina sam jurio za velikim ciljem. Sada sam ga dostigao. Da, pod čudnim okolnostima, ali to mi nije važno. Zbog fokusa na tenis, napustio sam druge stvari - privatni život, druge interese. Ali treba razviti glavu, mozak. A ja sam imao samo tenis. Sada to želim malo promijeniti", rekao je Thiem.

Oglasi

"Nakon osvajanja US Opena bio sam u euforiji, a rezultati su bili dobri, otišao sam u finale završnog turnira. Ali u toku priprema za ovu sezonu došlo je do neuspjeha. Da vidimo mogu li to prevladati. Nadam se da mogu", kazao je.

23. juna 2021. Thiem je igrao na turniru u Mallorci. U drugom kolu susreo se s Adrianom Mannarinom, nesretno pao i povrijedio zglob.

Na turneju se vratio tek devet mjeseci kasnije – u martu 2022. godine. A pritom se i posvađao s fizioterapeutom Alexom Stroberom s kojim je prethodno radio šest godina.

Prema Dominiku, Stroeber ga je uvjerio da se može vratiti u odbranu naslova na US Openu: "Dijagnozu mi je postavio specijalist iz Barcelone. Objasnio je da ruci treba potpuni odmor. Ali moj fizioterapeut, Alex Stober, rekao je da je to diskutabilno, uvjerio me da se mogu oporaviti za US Open. Na kraju sam prerano uzeo reket u ruke i ponovo povrijedio zglob", kazao je pa je dodao:

Godinama sarađivao sa Stroberom, pa ga okrivio za većinu svojih zdravstvenih problema

"Ali to nije problem. Pogriješio je, ali pogreške se događaju. Problem je što je on nije prepoznao, izvrtao je istinu i rekao da sam ja sam htio igrati US Open pod svaku cijenu. To je uništilo povjerenje među nama".

Oglasi

Drama se odvijala u septembru, a tada se on oporavljao kod drugih specijalista. U oktobru mu je bilo drago što neće trebati operaciju, a "situacija sa zglobom je stabilna, postupno zacjeljuje".

Početkom sezone 2022. želio se vratiti na teren na zemlji, no u završnoj fazi ponovo se pojavila neugoda. Kao rezultat toga, povratak se dogodio tek u martu. Postupno je Dominik ulazio u pristojnu formu - došao je do dva četvrtfinala i tri ATP polufinala, a stigao je i do finala na Challengeru u Rennesu. Činilo se da se u potpunosti vraća.

No, ove sezone je u velikim problemima. Njegov forhend se jako pokvario. Stabilnost udaraca nakon povrede smanjila se za 8,3 posto.

Što je još važnije, forhend je postao manje kvalitetno oružje. Prosječna brzina pala je za 4,5 km/h, a rotacija se smanjila za 304 okretaja. To rezultira manje teškim udarcem koji manje oštećuje protivničku poziciju. Uz to, zbog smanjenja rotacije, Thiemu je teže kontrolirati udarac, te više griješi.

Naravno, u njegovoj glavi i dalje postoji veliki strah da se povreda zgloba neće ponoviti i više nema tako nagle i brze udarce i pokrete zglobom, odnosno rukom.

"Potrebna mu je jedna velika pobjeda da potpuno preokrene situaciju", rekao je nedavno britanski teniser Andy Murray, svjestan da je sve zapravo u glavi tenisera.

Austrijski 29-godišnji teniser trenutno nastupa u portugalskom Estorilu na zemljanoj podlozi, a danas je sa 2:1 u setovima pobijedio sunarodnjaka Sebastiana Ofnera i plasirao se u osminu finala. Pokušava kroz "male" turnire da povrati formu i da opet bude na vrhu, ali pitanje je da li je spreman za to.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi