Džumhurova debitantska sezona iz snova

Perspektivni bh. teniser u razgovoru za naš portal

Džumhurova debitantska sezona iz snova

Mladi bosanskohercegovački teniser, Damir Džumhur, iza sebe ima sezonu kao iz snova, koja je ujedno bila i debitantska u profesionalnom tenisu. 

Uspio je naš teniser dokazati da može igrati na vrhunskom nivou i u profesionalnom tenisu, nakon što je prošlih sezona bilježio sjajne rezultate u juniorskoj konkurenciji. Zanimljiv je podatak da je Džumhur u ovoj sezoni napravio skok za 669 mjesta na ATP listi, što je ogroman uspjeh i napredak.

Svoju debitantsku sezonu u profesionalnom tenisu započeo je kao 1008. igrač na svijetu, a kraj godine će dočekati na 339. mjestu ATP liste. Također, Damir je najmlađi Evropljanin u top 400, što daje dodatni značaj svim uspjesima. 

U razgovoru za naš portal, 19-godišnji bh. teniser istakao je zadovoljstvo rezultatima iz 2011. godine.

"Na početku sezone cilj je bio ulazak u društvo od 500 najboljih tenisera, a sve iznad toga bio bi dodatni bonus. Već krajem augusta mjeseca uspio sam ispuniti taj cilj, te sam u nastavku sezone igrao mnogo rasterećenije. Mogu reći da sam dobro odabrao i rasporedio turnire. Imao sam manjih padova u formi, što je i logično, jer je skoro nemoguće odigrati perfektnu sezonu. Nakon Davis Cupa sam izgubio dva meča u kojima sam imao prednost, ali ti rezultati su došli kao posljedica poraza naše reprezentacije od Danske", izjavio je Damir Džumhur u razgovoru za SportSport.ba.

Džumhur je ove godine nastupio na 21. turniru, a zabilježio je 48 pobjeda i 18 poraza u singlu, odnosno 36 pobjeda, naspram 14 poraza u konkurenciji dublova. Početak godine nije mogao nagovijestiti sve uspjehe koje će bh. teniser ostvariti u ovoj sezoni.

Odigrao je nekoliko ITF futures turnira na startu i uspijevao je proći prvo kolo, a u tom trenutku pobjeda protiv Andree Arnaboldija (308. igrač na svijetu) bila je veliki uspjeh. Potom slijedi serija turnira iz futures kategorije u našoj zemlji, Srbiji i Hrvatskoj.

Prvi turnir u seniorskoj konkurenciji osvaja u Brčkom, a tu titulu uz onu iz Osijeka, koju je osvojio nekoliko mjeseci kasnije, izdvaja kao najznačajniju u karijeri. Treba napomenuti da je Džumhur u Osijeku došao do trofeja bez izgubljenog seta, a to je bilo krajem augusta mjeseca. Poslije Osijeka u Dubrovniku dolazi do trofeja u singl i dubl konkurenciji, koji mu donosi najviše bodova i veliki skok na ATP listi.

"Svaka titula je jednako važna za mene, ali prednost dajem turnirima u Brčkom i Osijeku. Naime, u Brčkom sam osvojio prvu profesionalnu titulu, koja će mi sigurno ostati u sjećanju do kraja života. Pred polufinalni duel sam proslavio i rođendan, tako da se sve nekako poklopilo. Drugu titulu sam osvojio u Osijeku gdje me ljudi mnogo cijene i jako su srdačni i gostoljubivi. Gotovo uvijek igram na centralnom terenu i zaista se ocjećam kao kod kuće. Sa druge strane, turnir u Dubrovniku je jako značajan, jer sam tu sakupio najviše poena, uz najveći nagradni fond", rekao je Džumhur u razgovoru za naš portal.

Mnogi su osporavali kvalitet mladog bh. tenisera govoreći kako bilježi sjajne razultate na zemljanoj podlozi, ali da ostale podloge predstavljaju problem. Međutim, nakon završetka sezone na 'zemlji', Damir se odlučio za nastup na tvrdoj podlozi u Antaliji. Naravno, taj turnir osvaja i pobjeda iz Antalije mu donosi konačno 339. mjesto na ATP listi za ovu sezonu.

"Iako preferiram zemljanu podlogu pokazao sam da nisam igrač za samo jednu podlogu. U Antaliji sam osvojio ITF turnir na tvrdoj podlozi, sa kojim sam zaključio ovu sezonu. Uhvatio sam ritam, što je jako bitno za samopouzdanje pred sljedeću sezonu. Također, moram napomenuti da su me povrede skoro zaobišle, što je svakako najvažija stavka za uspjeh. Ljetos sam imao manje povrede leđa i ramena, ali one nisu uticale na ostatak sezone", rekao je Džumhur, te naglasio ciljeve za sljedeću godinu:

"Cilj za početak naredne sezone je plasman u top 300, tačnije dolazak do pozicija koje bi mi osigurale kvalifikacije za Roland Garros i Wimbledon. Smatram da mogu ostvariti te ciljeve, a u prilog tome ide i činjenica da do maja mjeseca branim samo tri poena. Kombinovat ću ATP, Futures i Challenger turnire, a svoj prvi nastup u narednoj godini trebao bih zabilježiti na ATP 250 turniru u Zagrebu. U martu mjesecu bih, ako bude dovoljno sponzora, trebao ići na azijsku turneju koja bi mi mogla donijeti veliki broj bodova. Posebno se želim zahvaliti svom sponzoru, BH Telecomu, koji mi je pokrio cijelu sezonu."

Frapantan je podatak da je Damir napredovao za 669 mjesta u ovoj sezoni, a za usporedbu smo uzeli primjer sa prvim 'reketom' svijeta, Novakom Đokovićem. Naime, čak i kada je popularni Nole napravio najveći pomak i skok na ATP listi nije dostigao našeg Džumhura.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.