Federer nastavlja pisati istoriju
Koliko puta smo gledali ovaku sliku ?

Roger napunio 16.

Federer nastavlja pisati istoriju

M. Maksimović

Roger Federer je pobjednik Australian Opena. U finalu prvog Grand Slam turnira sezone, Federer je u tri seta 6–3, 6–4, 7–6(11), savladao Andyja Murrayja, osvojivši svoj 16.Grand Slam naslov. Istovremeno je Federer danas stigao do svog četvrtog naslova na Australian Openu (2004, 2006, 2007, 2010), čime je dostigao Andre Agassija, Jacka Crawforda i Kena Rosewalla.

Britanci će još čekati. Prošle su 74 godine i pitanje je koliko će ih još proći da dočekaju svog pobjednika. I oni će kao i Murray često vrtiti film iz trećeg seta, break viška, pa set lopta na 6-5 u tie breaku i lagani forhend volej.

Forhend koji nije otišao preko mreže i forhend koji je ostavio mnoga pitanja. Šta bi se dogodilo da je Škot uzeo set ? Šta bi se dogodilo da nije bilo problema sa nogom, kasnije leđima ? Ali sa druge strane je stajao Roger Federer, taj isti Federer koji je prošle godine negdje u ovo vrijeme plakao, izgubio je u finalu od Nadala. Danas je opet sa pobjedničkim peharom. Tri seta finale u Australina Openu. Posljednje je završeno u tri kada je Federer na sličan način sredio Fernanda Gonzaleza koji je bio u naletu.

Početak meča je obečavao uzbuđenja, Rani break Federera na koji uzvraća Andy Murray. U osmom gemu kod 4-3, Federer je ponovo uzeo servis Murrayu, gem kasnije nakon 43 minute set.

Roger je u drugom setu držao visok ritam, Murray se borio koliko je mogao. U četvrtom je Škot bez osvojenog poena izgubio svoj servis, u šestom gemu je opet morao spašavati nove tri break lopte. Murray je spasio sve tri i ostao je u setu. Nažalost po njega u drugom setu nije imao niti jednu break priliku, a Federer je kod 5-4 iskoristio drugu set za 6-4 i velikih 2-0. Do šestog gema trećeg seta oba tenisera su držala svoj servis, međutim bilo je vidiljivo da Murray ima sve više problema sa bolivima u desnoj nozi. Pogotovo je to bilo očito kod nagle promjene pravac,što je Roger koristio. I kad je izgledalo da je samo pitanje gema kada će Murray pasti, Škot stiže do tri break lopte, koristi treću i bježi na 4-2. Gem kasnije Murray je složio as, došao je do velikih 5-2, ali to nije znao ili nije pretvoriti u nešto konkretnije.U devetom gemu se Federer vratio, pa je uskoro stigao i tie break. Ti break za koji će se kasnije ispostaviti da je bio jedan od onih koji mora naći svoje mjesto u istoriji Australian Opena.

Murray je poveo 3-1, Roger je stigao na 3-3. Murray je u nastavku bliži setu, ima 6-4, ali ne koristi dvije set lopte. uskoro ide još jedna, pa Federerova meč lopta. U takvoj situaciji Murray se zaustavio na pet set lopti koje nije iskoristio, Federer je kod 12-11, izborio treću meč loptu, Murray je opet pogodio mrežu i to je kraj. Federer je nakon 161 minute stigao do svog 16. Grand Slam naslova. Svaka čast.

Po ukupnoj statistici, Federer je napravio 42 neforsirane pogreške, šest više od Murraya, ali je zato imao 17 winnera više. Također ne treba zaboraviti niti podatak da je Murray samo 23 puta izašao na mrežu, dok je Roger na mreži osvojio čak 72% poena(31/43). Federer je imao ukupno 12 break lopti, četiri je iskoristio, Murray samo dvije od osam.


Rezultat finala:
Roger Federe (Švi,1) - Andy Murray (VB,5) 6–3,6–4,7–6(11)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije