Federer piše nove stranice historije
Federer ruši sve rekorde

Fenomenalni Švicarac osvojio novu titulu

Federer piše nove stranice historije

Roger Federer je u finalnom meču ATP Mastersa u Londonu, savladao Jo-Wilfrieda Tsongu, rezultatom 2:1 (6:3, 6:7, 6:3) i tako postavio novi rekord po broju titula na završnom turniru sezone.

U prvom setu, Federer je pri rezultatu 4:3, odigrao tri sjajna backhanda i uspio napraviti break, a u narednom gemu, sigurno je servirao za osvajanje prvog seta.
Zanimljivo je da je Federer u prvom setu osvojio samo pet poena na servis Tsonge, a imao je i četiri winnera manje od Francuza (8:12).

U drugom setu, Švicarac je u petom gemu napravio break i stigao u situaciju da servira za meč pri rezultatu 5:4. Međutim, Tsonga je odigrao odlično, uspio je napraviti break i ostati u meču.

Ušlo se u tiebrak, u kojem je Federer imao meč loptu kod rezultata 6:5, Tsonga je i to spasio, potom osvojio naredni poen, a onda odigrao sjajan forehand na drugi servis Federera i osvojio drugi set rezultatom 8:6 u tiebreaku.

Treći set je bio dosta izjednačen od samog početka. Oba tenisera su prilično sigurno držala svoj servis, sve do osmog gema, kada Federer, nakon dvije propuštene šanse, koristi treću, a u narednom gemu nije ponovio grešku iz drugog seta i sigurno osvaja set i meč, rezultatom 6:3 u trećem setu.

Ovom pobjedom, Federer je osvojio 70. ATP titulu u karijeri, a osim toga, postao je jedini teniser sa šest titula na završnom turniru sezone, što je apsolutni rekord.

Također, izjednačio je Lendlov rekord od 39 pobjeda na završnim turnirima, koji će, vjerovatno, naredne sezone i srušiti, a postao je i najstariji teniser koji je osvojio završni Masters sezone.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.