Federer preko Murraya do broja jedan
Federer za sada siguran u Londonu

Švicarac peti put na vrhu

Federer preko Murraya do broja jedan

M. Maksimović

Roger Federer će i ovu godinu zaključiti kao broj jedan. Švicarac je to osigurao prvo mjesto pobjedivši i meču drugog kola grupe A završnog turnira u Londonu, Andyja Murraya. Federer je u tri seta bio bolji od Murraya 3-6, 6-3 i 6-1.

Murray je bio bolji u prvom setu iako je Roger prvi stigao do breaka, međutim Andy se vratio, pa je u šestom gemu drugim breakom stigao do 4-2. Federer ima dvije break lopte u sljedećem gemu, ali se Murray izvlači zahvaljujući sjajnom servisu i na kraju uzima set 3-6.

U nastavku se situacija mijenja, Federer je taj koji dominira, pa je recimo prva tri svoja servis gema uzeo bez izgubljenog poena, a u šestom gemu je stigao i break, break dovoljan za set. I onda sa jedne strane smo imali Murraya koji se polako počeo raspadati, a sa druge Federera
koji je pojačavao ritam. Od breaka za 2-1 do krajnjih 6-1, Andy nije imao nikakve šanse.

Federer je na ovaj način došao na korak do polufinala, a u trećem kolu igra protiv Juana Martina Del Potra, dok će Murray za protivnika imati Fernanda Verdasca. I da se vratimo na početak, Federer je broj jedan na kraju godine, peti put u svojoj karijeri, a povratkom na vrhu ponovio je
ono što je napravio Ivan Lendl u dva navrata. Uz Rogera je  i Jimmy Connors pet puta
završavao godinu kao prvi tenisersvijeta, a godinu više na vrhu je bio Pete Sampras.


ATP World Tour Finals:
Drugo kolo grupa A:
Roger Federer (Švi, 1) - Andy Murray (VB, 4) 3-6,6-3,6-1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.