Federeru naslov za  kraj sezone

Nadal je večeras bio nemoćan

Federeru naslov za kraj sezone

M. Maksimović

Roger Federer je pobjednik završnog ATP World Tour Finalsa. U velikom finalu, Federer je odigrao svoj najbolji meč u ovoj godini pobjedivši Rafaela Nadala u tri seta 6-3,3-6,6-1 nakon sat i 37 minuta igre.

Nakon Australian Opena nije napravio ništa ''veliko''. Poražen u četvrtfinalu Wimbledona, polufinalu US. Opena, ali je na kraju sve naplatio. Federe je osvojio 66. naslov u karijeri, peti na završnom turniru. Na Mastersima po pet naslova imaju još samo Ivan Lendl i Pete Sampras.

Dugo je čekao na pravu pobjedu Federer. Od Mastersa do Mastersa, možemo slobodno reći. Prije tri godine je sredio Nadala u polufinalu Masters Cupa koji se igrao u Šangaju, nakon toga smo gledali njihovih sedam duela, sedam finala. Roger je slavio samo jednom, lani u Madridu. Nadal je bio bolji i u finalu Australian Opena, Roland Garrosa, na US.Openu. Danas očito više nije imao snage.

Roger je imao maksimalnu realizaciju break lopti, tri od tri. Na prvom servisu je od 40 izgubio tri poena, usput je zabio sedam aseva. Statistika kakva treba biti ako želite dobiti Nadala.

U O2 Areni je Roger igrao svoj pravi tenis. Pet od pet uz samo jedan izgubljeni set večeras u finalu. Na pravom mjestu, gomila velikih zvijezda od Henryja do Rooniea Wooda, Kevina Spacea, do svojih roditelja, supruge. Tu su bili i Nadalovi, rastavljeni otac i majka.

U prva dva seta kažnjavala se i najmanja pogreška. Nadal je posrnuo u finišu prvog seta, Roger je sa 3-3, uz jedan break došao do seta. Servis je funkcionisao perfektno. A onda je malo zastao. Baš kao u polufinalu protiv Đokovića koji je na startu drugog seta poveo 3-0. Nadal je napravio break  za 3-1, Roger je imao problema sa prvim servisom. U jednom trenutku tek nekih 25 posto. To je Nadal iskoristio, poveo je 4-1. U devetom gemu je Federer imao 0:15, onda je stigao mali aut, Nadal je nanizao četiri poena za set. Kod Federera je postotak prvog servisa sa 65 posto u prvom setu, pao na 48 posto u drugom.

Međutim, Federer se vrlo brzo vratio u svoj ritam. Na prva dva servis gema Nadal je uhvatio poen. U četvrtom gemu je sve izgledalo normalno, Nadal je došao do gem lopte, do 40:15, ali je onda Federer nanizao četiri poena za novi break. Iz poena u poen je Roger bio sve sigurniji. U petom gemu je na gem loptu zabio as na svoj drugi servis. Jednostavno je bio presiguran. Sa druge strane, Nadal neprepoznatljiv. U šestom gemu ponovo gubi servis i to je kraj. Roger Federer je sezonu otvorio naslovom u Melbourneu, zatvorio je trijumfom u Londonu.

Rezultat finala:
Roger Federer (Švi,2) - Rafael Nadal (Špa,1) 6-3,3-6,6-1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.