Najbezobraznija slika u historiji sporta: Od nje su se svi obogatili osim same teniserke

Kako je i kada nastala kultna fotografija

Najbezobraznija slika u historiji sporta: Od nje su se svi obogatili osim same teniserke

Edmir Škorić

Fiona Butler nije bila pretjerano uspješna teniserka, jedva je igrala zbog loše koordinacije, ali je svejedno autorica jedne od najpoznatijih slika u historiji tenisa.

Današnja gospođa Fiona Walker bila je tada 18-godišnja studentica umjetnosti po imenu Fiona Butler kada je pristala pozirati svom tadašnjem dečku, ambicioznom mladom fotografu po imenu Martin Elliott.

Uz posuđenu sportsku haljinu i reket te u očevim bijelim tenisicama, ona i Elliott stvorili su jednu od najlegendarnijih slika 1970-ih.

Fotografija je snimljena na sada nepostojećim terenima Univerziteta Birmingham u Edgbastonu jednog maglovitog septembarskog poslijepodneva 1976. godine. Sažvakane teniske loptice koje su pripadale njenom psu bile su razbacane po terenu. Na slici mlada djevojka drži reket u desnoj ruci, a lijevu ruku drži na stražnjici, otkrivši da ispod bijele haljinice nema ništa na sebi. U toj pozi je krenula prema mreži.

Ambiciozni fotograf Elliott je prodao prava na sliku Atheni, ali je zadržao autorska prava, zaradivši procijenjenih 250.000 funti. U svijetu je prodano više od dva miliona primjeraka.

Sada majka troje djece, koja radi kao ilustratorica, gospođa Walker je priznala da nije ni cent zaradila od legerndarne slike, ali da je "nevjerovatno ponosna" na svoju pozu. Uostalom, novac joj kasnije nije ni trebao jer se udala za bogatog poduzetnika.

Oglasi

Jedna od najbezobraznijih, ali i najlegendarnijih sportskih fotografija

"Ja sam najgora osoba ikada kada je novac u pitanju. Iskreno, tada mi to nije smetalo, a kad je postalo uspješno, vrijeme je već prošlo. Moja majka ima vrlo izblijedjeli primjerak fotografije u svojoj radnoj sobi. Ja imam samo u obliku vrlo male razgednice", kazala je Fiona, dodavši:

"Mislim da je svjetlo ono što sliku čini tako privlačnom. Ne prestaje mi mamiti osmijeh kad je vidim. Moja su djeca rekla svojim prijateljima da sam ja djevojčica s plakata, ali većina ljudi u to ne vjeruje", priznala je.

Slika je postala popularna 1977. godine, kada ju je Athena stavila u kalendar objavljen za 25. godišnjicu vladavine kraljice Elizabete II. Godinu dana kasnije, slika je objavljena u obliku postera.

Svi koji su imali bilo kakve veze sa kultnom fotografijom su zaradili mnogo novca - sam fotograf koji je kasnije preminuo, njegova udovica i žena s kojom je kasnije vjenčan (sa Finom je prekinuo tri godine nakon nastanka kultne fotografije). Čak se obogatila i Carol Cotts, koja je za nimanje posudila reket i tenisku haljinu. Ona ih je prodala na aukciji 2011. godine za oko 17.0000 funti. Haljina je završila u Wimbledonskom muzeju.

Fiona Walker se rado sjeti trenutka kada je napravljena kultna fotografija

Jedino nije zaradila sama Fiona Butler, koja nije dobila ništa ni za snimanje ni od prodaje postera. No onda se udala kasnije za milionera i rodila troje djece.

A što se same fotografije tiče, ona je bila i ostala priča za sebe. Australske novine The Herald Sun napisale su da je 80-ih ovaj poster visio u spavaćoj sobi svakog tinejdžera. Butler je također rekla da ga je jednom vidjela na zidu direktora škole u kojoj je studirao njen sin.

Top Komentari

stranputica
gdje drži ruku? na guzici?!?! :)))))))))))))))))) pa je*oteled ovo je bolje ov montija pajtona :)
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi