Francuska blizu, Srbija daleko
Monfils je osvojio drugi bod u petak

Polufinale u Lyonu i Beogradu

Francuska blizu, Srbija daleko

M. Maksimović

Nakon prvog dana polufinalnih mečeva Svjetske grupe,Francuska u Lyonu vodi protiv Argentine 2:0, dok je u duelu Srbije i Češke rezultat 1:1.I dok su Francuzi na tvrdoj podlozi na krilima Michaela Llodre i Gaela Monfilsa doveli Francusku na korak do finala, u Beogradu se Srbija našla u problemima jer je u posljednji trenutak Viktor Troicki zamijenio umornog Novaka Đokovića.

Francuzi su Argentinu odlučili dočekati u Lyonu u dvorani u kojoj su prije 19 godina ostvarili svoju najveću pobjedu savladavši u finalnom dvoboju Amerikance.Michael Llodra je osvojio vrlo važan prvi poen protiv Juana Monaca nakon tri sata i 22 minute igre.Break u dvanaestom gemu trećeg seta i devetom gemu četvrtog su bili presudni. Na kraju je završilo 7-5,4-6,7-5,6-3.

Gael Monfils je možda i lakše od očekivanog osvojio drugi bod za Francusku. David Nalbandian je bio pravi samo u drugom setu kada je dva puta uzeo servis Monfilsu. Činilo se kako bi možda mogao napraviti preokret, ali nije išlo. U trećem setu je izgubio jednom svoj servis, u četvrtom čak tri puta što je bilo previše. Monfils je za dva sata i 35 minuta upisao pobjedu 6-4,2-6,6-4,6-3.

U Beogradu su mnogi ostali iznenađeni kada su u prvom singlu na terenu umjesto Novaka Đokovića vidjeli Viktora Troickog. Đoković je u dogovoru sa selektorom Obradovićem i savjetnikom Pilićem odlučio ostati na klupi. Protiv Radeka Stepaneka je Troicki odigrao dobar meč, dobio je prvi set, ali je izgubio na kraju. U četvrtom setu je napravio break za 3-2, ali je Stepanek vrlo brzo odgovrio te je u desetom gemu je Stepanek konačno slomio Troickog za 4-6,2-6,4-6,4-6.

Nakon poraza Troickog, Janko Tipsarević se našao u neugodnom položaju jer se Srbija morala vaditi preko Tomasa Berdycha. Tipsarević je odigrao odličan meč i na kraju je slavio u četiri seta.Četvrti je ponudio dosta uzbuđenja. Berdych je poveo 1-3,Tipsarević se vratio na 3-3 i na kraju se igrao tie break.U tie breaku je prvo Janko pobjegao na 5-2, a onda je Berdych došao na 5-4. Igralo se poen na poen, ali je odlučujući kod 6-5 otišao na stranu Tipsarevića.

Francuska - Argentina 2:0
Michael Llodra - Juan Monaco 3-1 (7-5,4-6,7-5,6-3)
Gael Monfils  - David Nalbandian 3-1 (6-4,2-6,6-4,6-3)


Srbija - Češka 1:1
Viktor Troicki - Radek Stepanek (4-6,6-2,6-4,6-4)
Janko Tipsarević - Tomas Berdych (7-5,6-2,2-6,7-6(5))

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.