Furiozni Nole za historiju: Peta titula iz petog finala
Foto: epa.eu

Prvi reket svijeta pobjednik AO

Furiozni Nole za historiju: Peta titula iz petog finala

Novak Đoković, prvi reket svijeta, osvojio je svoju petu titulu na Australian Openu nakon što je sa 3:1 u setovima savladao Andyja Murraya.

Prepuna Rod Laver Arena (14.500 gledalaca) dočekala je dvojicu finalista. Na otvaranju prvog set Đoković je poveo sa 2:1 u gemovina, a već četvrti po redu, na servis Murraya, u svoju korist rješava trenutno prvi igrač svijeta za vodstvo od 3:1. Ipak, u sedmom gemu Murray pravi rebreak, ali već u narednom gemu Đoković vraća prednost na 5:3. Deveti gem donio je i lakšu povredu srbijanskog tenisera, a bolove u palcu desne ruke Đokovića na pravi način koristi Britanac, te smanjuje na 5:4. Medicinska pomoć nije pomogla Noletu, pa se otišlo u tie-break koji je nakon 72. minute igre u prvom setu u svoju korist riješio Đoković sa 7:5.

Bio je to dobar start za svjetsku "jedinicu" u njegovom 15. Grand Slam finalu. 

Murray već na samom početku drugom seta pravi break. U narednom Novak vraća izgubljeni gem, a u petom novim breakom preuzima vodstvo u setu sa 3:2. Pri rezultatu 4:3 desio se kratki prekid zbog upada navijača na teren, a on je više odgovarao Britancu. Murray je napravio break u osmom gemu. Imao je Andy i set loptu u desetom gemu, ali je nije iskoristio, pa je na kraju i drugi set otišao u tie-break. Drugi set je trajao 80 minuta, a na kraju je pripao britanskom teniseru. Škot je imao četiri set lopte. Đoković je uspio spasiti dvije, ali ne i spriječiti Murraya da slavi po prvi put u tie-breaku na ovogodišnjem izdanju Australian Opena.

Nakon 1:1, treći set je bolje otvorio Murray i tada je izgledalo kao da će Đoković nastradati. Murray je odmah napravio break, a potom poveo sa 2:0. Prvi reket svijeta se uspio izvući iz evidentne krize, a onda se razigrao. Poravnao je na 2:2, u osmom gemu je napravio break, da bi već u devetom riješio pitanje pobjednika trećeg seta. Ključnu grešku Murray je napravio u osmom gemu kada je trećom dvostrukom servis greškom na meču Đokovića počastio breakom.

Četvrti set Đoković je otvorio furiozno. Na startu je poveo sa 3:0 uz dva breaka, a sve do kraja se odvijalo u korist prvog tenisera svijeta. Nije Nole stao na tome, nastavio je "gaziti" svog protivnika, te već u šestom gemu četvrtog seta servirao za meč. Nakon 3 sata i 30 minuta igre Đoković je stigao do svoje pete titule na Australian Openu u svom petom finalu. Sa ovom pobjedom Novak je postao najuspješniji teniser na Australian Openu od kada traje open era.

Australian Open, finale:
Đoković - Murray 3:1 (7:6 (7:5), 6:7 (4:7), 6:3, 6:0)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.