Gdje je nestao Australski tenis ?
Jelena Dokić

Australci gube korak

Gdje je nestao Australski tenis ?

M. Maksimović

Australci su ovogodišnji turnir Australian Open suočeni sa činjenicom da situacija u njihovim tenisom nikada nije bila lošija. Dobro, njima za utjehu, Briatnci od 1936. godine čekaju pobjednika na Grand Slam turniru, Australija nije toliko loša.

Lleyton Hewitt danas jeste 70. igrač na svijetu, ali je Lleyton osvojio US.Open 2001. godine, godinu dana kasnije i Wimbledon. Ipak nacija koja je 28 puta osvojila Davis Cup odnosno 7 puta Fed Cup, očekuje više, jednostavno se navikla na više.

Prvi dan Australian Opena je ponudio jednu sasvim drugačiju sliku. Jelena Dokić je izborila plasman u drugo kolo pobjedivši Tamiru Paszek 6-2, 3-6, 6-4. Jelena je nekada bila četvrta igračica
svijeta, u međuvremenu je padala i padala sve do 621. mjesta. Danas je Jelena na putu povratka,
ponovo je u Australiji, ponovo igra i jedina je od domaćih igrača koja je upisala pobjedu danas.

Kod tenisera, Bernard Tomic ide dalje. Mlada nada australskog tenisa (rođen 21. oktobra 1992.godine) je u četiri seta prošao Potita Staracea i ima priliku napraviti još bolji rezultat je u drugom kolu ide na Gillesa Mullera. Australci se nadaju da je Tomic onaj pravi, ali teško Tomic može biti novi Hewitt ili Pat Cash

U drugom kolu je Brydan Klein koji je skoro 90-to godište i koji je eliminisao Nijemca Bjorna Phaua u četiri seta.  Znači ukupno tri pobjede, premalo, nekada je znalo biti puno više, ali danas je situacija daleko drugačija, danas kada Australija nije velesila.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.