Henin se definitvno oprostila
Justin Henin

Povreda lakta je učinila svoje

Henin se definitvno oprostila

M. Maksimović

Ovo je čini se definitivno kraj jedne sjajne karijere.Belgijanka Justin Henin je poražena u trećem kolu Australian Opena, a samo nekoliko dana kasnije se odlučila povući, drugi put u posljednje tri godine. Prvi put se povukla u maju mjesecu 2008.godine, razloga je bilo više, od onih privatnih do problema sa povredom.

Na teren se vratila nakon 16 mjeseci stanke, sve do kobnog nastupa na Wimbledonu prošle godine kada je poražena u osmini finala od Kim Clijsters.U jednom trenutku tog meča, Justin je nezgodno pala pa iako je privela meč kraju, pojavio se problem sa laktom.

Povreda je bila ozbiljna, Justin je opet morala pauzirati do početka ove godine.Igrala je u Perthu i Melbourneu, ali je očito da problem sa laktom puno veći te da je to jedan od najvećih razloga zašto Henin ne može više igrati na vrhunskoj razini.

''Posljednjih mjeseci trpjela sam velike bolove, a to više nema smisla. Prošla sam kroz seriju medicinskih testova koji su potvrdili da sam zadobila ozbiljnu povredu lakta. Doktori su me upozorili kako je lakat jako uništen i zbog bolova nisam u mogućnosti igrati na najvišem nivou'', izjavila je Belgijka, dodajući kako najviše problema ima prilikom serviranja.

Justin je u karijeri ukupno osvojila 43 turnira, zlato na igrama u Atini, te Fed Cup sa selekcijom Belgije 2001.godine.Zaradila je više od 20 miliona dolara, prvo mjesto na WTA listi je preuzela u oktobru 2003.godine i tu se zadržala punih 117 sedmica.Na Grand Slam turnirima je sedam puta otišla do kraja, pet puta je zaustavljena u finalu.

Na Roland Garrosu je slavila četiri puta (2003., 2005., 2006. i 2007.), dva puta na US Openu (2003. i 2007.) jednom na Australian Openu (2004.).Na Wimbledonu nikada nije slavila, dva puta je igrala finale, 2001.godine je izgubila od Venus Williams, pet godina kasnije od Amelie Mauresmo. Na Australian Openu je također dva puta gubila u finalu, u New Yorku je zastala na posljendjoj stepenici 2006.godine.

Njena najbolja godina bila je 2007., kada je zaradila više od pet miliona američkih dolara pobijedivši u 63 od 67 mečeva na deset turnira te slavila na Roland Garrosu i US Openu.Najviše turnira je osvojila na tvrdoj podlozi, ukupno 25. Prvi turnir je osvojila davne 1999.godine u Anterpenu, posljednji prošle godine u Hertogenboschu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije