Henin u četvrtfinalu Safina predala
Povratnica došla među osam

Nepostavljene teniserke uspješnije

Henin u četvrtfinalu Safina predala

M. Maksimović

Na kraju prve sedmice Australian Opena kompletirana su dva para četvrtfinala kod teniserki. Tako ćemo u završnici prvog Grand Slamn turnira sezone gledati povratnicu Justin Henin i Nadiu  Petrovu, dok ćemo u donjem dijelu ždrijeba imati dvije nepostavljene igračice Kineskinju Jie Zheng i Ruskinju Mariju Kirilenko.

Justin Henin je Australian Open osvajala do sada jednom pobjedivši Kim Clijsters, nakon čega je 2006.godine predala na kraju Francuskinji Amelie Mauresmo. Ove godine je stigla do četvrtfinala, iako nije bilo lako protiv zemljakinje Yanine Wickmayer koju pamtimo kao teniserku koja je bila suspendovana od strane Belgijskog antidoping suda zbog neprijavljivanja svog trenutnog boravka radi odrađivanja redovne antidopinške procedure. Međutim pamtimo je i po senzaciji na US.Openu kada je stigla do polufinala prošle godine.

Prvi set je Henin dobila u tie breaku, nakon čega je nestala, u drugom je osvojila samo 14 poena.Wickmayerje sa trostrukim breakom projurila do seta 6-1. I onda rasplet u trećem, dva breaka Henin. Jedan odmah na početku, drugi na kraju za konačnih 7-6(3),1-6,6-3.

Zanimljivo je bilo u duelu dvije Ruskinje, Nadie Petrove i Svetlane Kuznetsove. Obe su previše griješile, Petrova je do kraja sakupila 47 neforsiranih pogrešaka, Kuznestova 52, uz relativno vrlo mali broj winnera. Petrova 25, Kuznestova 22. Petrova je uzela prvi set breakom za 4-2, Kuznetsova drugi breakom u osmom gemu za 5-3. Svetlana je odlično krenula na početku trećeg, break za 1-0, ali to je sve, do kraja nije osvojila niti gema, jednostavno se raspala.

Jie Zheng je nastavila sređivati nositeljice, treća zaredom je bila Ukrajinka Alona Bondarenko. U čudnom meču, pogotovo u prvom setu. Break na break i Bondarenko je kod 5-4 u prvom setu došla do set lopti, ali se Zheng izvukla. U tie breaku je bila bolja 7-5.
Sličnu situaciju smo imali i u drugom setu, u kojem smo vidjeli po dva breaka na obe strane prije raspleta, odnosno devetog gema u kojem je Zheng treći put uzela servis Ruskinji, dovoljno za pobjedu. Zheng je ponovo došla na korak do svog najboljeg rezultata u karijeri, a to je polufinale Wimbledona 2008.godine.

Posljednji meč dana u konkurenciji teniserki nažalost nije završen, jer je Dinara Safina predala. U još jednom duelu dvije teniserke iz Rusije, Marije Kirilenko i Dinare Safine nakon sat vremena igre druga nositeljica je odlučila predati meč zbog povrede. U trenutku predaje, Kirilenko je vodila 5-4.

Rezultati osmine finala:
Justin Henin (Bel) - Yanine Wickmayer (Bel) 7-6(3),1-6,6-3
Nadia Petrova (Rus,19) - Svetlana Kuznetsova (Rus,3) 6-3,3-6,6-1
Jie Zheng (Kin) - Alona Bondarenko (Ukr,31) 7-6(5),6-4
Maria Kirilenko (Rus) - Dinara Safina (Rus,2) 5-4 predaja Safina

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije