Herdželaš: Želim igrati Grand Slamove

Najveća nada bh. tenisa blizu nastupa na Roland Garrosu

Herdželaš: Želim igrati Grand Slamove

Uvijek je željela trenirati nogomet, no njeni roditelji smatrali su da je to samo muški sport. Živjela je blizu teniskih terena, te se u sedmoj godini počela baviti "bijelim sportom" i tako postala najveća teniska nada Bosne i Hercegovine.

Dea Herdželaš odlično je počela ovu godinu, a trenutno se nalazi na 157. mjestu ITF liste. Mlada bosanskohercegovačka teniserka u razgovoru za naš portal kaže da joj je cilj ući među 70 juniorki svijeta, te igrati Grand Slamove već ove godine.

"Ova godina za mene je krenula odlično. Na ITF listi godinu sam počela na 360. mjestu, a sada sam već na 157. Igrala sam finale u Španiji, te sam pretprošle sedmice igrala finale u Tunisu (2. rang). Za sada sve ide prema planu, a moj cilj je ući među 70. juniorki svijeta i igrati Grand Slamove već ove godine", rekla je Herdželaš za SportSport.ba.

Poslije niza dobrih rezultata, 15-godišnjoj bosanskohercegovačkoj teniserki potrebna su još dva rezultata, u rangu ovog iz Tunisa, do maja, kako bi nastupila na juniorskom Roland Garrosu, na kojem je našu zemlju predstavljao do sada samo Damir Džumhur prije nekoliko godina.

"Prije aprila nema turnira u Evropi, tako da ukoliko želim da uđem među 70. juniorki i nastupim na Roland Garrosu moram ići na druge kontinente. Još Uvijek ne znam u koje turnire da idem u sljedećem periodu, ali sve opcije su otvorene, od Afrike, Azije, pa i do Južne Amerike. Mada, to je teško finansijski izvesti. Treba uložiti veliki trud u to i nadam se da ću uspjeti", rekla je 15-godišnja teniserka, koja je prozvana bosanska Marija Šarapova, te dodala da ne igra nikada pod pritiskom.

"Iskreno, dok igram uopšte ne mislim o tome šta se od mene očekuje neki rezultat. Igram i borim se do kraja, pa kako bude. U tenisu se nikad ne zna, tako da se i menu uvijek može desiti kiks ili koš dan", dodala je Herdželaš, kojoj su u svijetu tenisa uzori Marija Šarapova i Kim Clijsters.

Herdželaš ističe da želi jednog dana postati prva na svijetu, a uvjerena je da može najmanje ući u top deset teniserki svijeta. Mlada bh. teniseka ostvarila je dosta uspjeha, a jedan do dražih do sada joj je drugo mjesto na nedavnom turniru u Tunisu.

"Najveći motiv mi je želja za uspjehom. Želim uspjeti i postati prva na svijetu, jer mislim da, ako ništa, mogu ući među top deset. Imam dosta dragih uspjeha. Jedan od njih mi je upravo na turniru u Tunisu, gdje sam osvojila drugo mjesto u veoma jakoj konkurenciji do 18. godina, zatim nekoliko osvojenih turnira do 14 i 16 godina", kaže Herdželaš.

"Veoma je teško uspjeti i treba dosta odricanja. Međutim, u Bosni i Hercegovini se ne daje velika pažnja teniserima i teniserkama, što nije dobro. Ima tu dosta stvari koje treba porpaviti, od medijske pažnje do finansijske pomoći. No, nadam se da će se to brzo promijeniti", dodala je za kraj Herdželaš, kojoj je veoma teško uskladiti školu sa tenisom, no ipak uspjeva. Kaže kako ostale teniserke iz Evrope, koje poznaje, ne idu u školu i posvećene su samo tenisu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.