ITF: Marin je igrao iako je znao za rezultate testa

Je li Čilić izmislio povredu na Wimbledonu?

ITF: Marin je igrao iako je znao za rezultate testa

Od srijede je situacija napokon nešto jasnija u slučaju dopinga Marina Čilića. Međugorac ne može igrati mečeve do 31.januara 2014.godine. ITF se oglasio saopštenjem u kojem stoji kako je Marin prije Wimbledona saznao za pozitivan doping test ali je i pored toga odlučio igrati u All England Clubu.

Čilića je ITF elektronskom poštom obavijestio da je optužen za prekršaj pravila 11. juna, punih 15 dana prije odustajanja od nastupa u drugom kolu Wimbledona. Marin je igrao Queen’s u kojem je stigao do finala, a onda je u Wimbledonu predao meč drugog kola.

Marin se vrlo brzo odlučio za saradnju sa ITF-om i njihovom antidoping agencijom, nakon čega je Marinov brat ITF-u na uvid ponudio pakiranje tableta glukoze na koje se odmah sumnjalo da su izvor problema. U njima je od 20 tableta bilo potrošeno 11, a preostalih devet je ostalo u Međugorju jer ih je Čilić konzumirao samo u periodu od 22. do 26. aprila.

Problemi za Marina su krenuli kada je poslao svoju majku u apoteku u Monte Carlu kako bi ona kupila tablete koje je planirao uzeti prema savjetu kondicijskog trenera. Pismo s upozorenjem o pokretanju postupka je dobio 11. juna u Londonu, uoči svog prvog dvoboja u Queens Clubu.

Nakon toga hrvatski je teniser počeo nastup na Wimbledonu i pobijedio je u prvome kolu 24. juna. Dva dana poslije njegovi advokati u Bruxellesu su u njegovo ime dobrovoljno prihvatili privremenu suspenziju do konačne odluke o slučaju, odrekavši se prava na analizu B uzorka, piše ITF. Povukao se s Wimbledona citirajući kao razlog ozljedu koljena da izbjegne publicitet, stoji saopštenju ITF.

Glasnogovornik organizacije objasnio je da Čilić bio unutar svojih prava da se povuče zbog navodne ili stvarne povrede, jer ITF nije imao ovlasti u tom trenutku slučaj objaviti javnosti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.