Iz Rotterdama 14 medalja otišlo u Kinu
Ning Ding

Svjetsko prvenstvo u stonom tenisu

Iz Rotterdama 14 medalja otišlo u Kinu

M. Maksimović

Dominacija stonotenisera i stonoteniserki iz Kine nastavila se i na Svjetskom prvenstvu u Rotterdamu.Sve zlatne medalje su završile u Kini,u svih pet finala smo gledali međusobne okršaje igrača i igračica pod kineskom zastavom.od dvadeset medalja, šest je pripalo ostatku svijeta.

Po dvije brončane su završile u Južnoj Koreji i Hong Kongu, jedna broncu je izborio Timo Boll, jednu mješoviti par iz Japana.U Yokohami su Kinezi i Kineskinje osvojili tri medalje više u odnosu na Rotterdam.

U pojedinačnoj konkurenciji najbolji su bili Ning Ding i Zhang Jike.Svjetska juniorska prvakinja iz 2005.godine je ostvarila svoj najveći rezultat u karijeri.U finalu je bila bolja od Xiaoxia Li koja je u odnosu na prošlo prvenstvo prije dvije godine napravila korak naprijed.Li je osvojila jedno zlato u Rotterdamu, ali u igri parova.

Novi svjetski prvak je i Zhang Jike koji je do Rotterdama imao ekipno zlato iz Moskve prošle godine odnosno timsko zlato sa Svjetskog kupa 2009.godine koji se igrao u Linzu.Zhang Jike je nakon velike borbe u šest setova slomio otpor Hao Wanga koji je se vratio nakon 0-2 u setovima.Wang je u Rotterdamu branio naslov svjetskog prvaka, aktuelni je Olimpijski pobjednik iz Pekinga 2008.godine.Najveći evropski adut u singlu je bio Timo Boll koji je uspio pobjediti u četvrtfinalu Chen Qia, ali je u polufinalu izgubio od budućeg prvaka.

U konkurenciji ženskih parova Guo Yue i Li Xiaoxia su suvereno stigle do zlata.U polufinalu su sa 4:0 sredile Kim Kyung-Ah i Park Mi-Young iz Koreje, dok su u finalu nadigrale Ding Ning i Guo Yan također 4:0.U konkruneciji muških parova zlatom su se okitili Ma Long i Xu Xin, dok su u mješovitoj konkurenciji najbolji bili Zhang Chao i Cao Zhen.

Finale žene:
Ning Ding (Kin) - Xiaoxia Li (Kin) 12-10,13-11,11-9,8-11,8-11,11-7

Muški parovi:
Xu Xin/Ma Lin (Kin) - Chen Qi/Ma Lin (Kin) 11-3, 11-8, 4-11, 11-4, 11-7.

Ženski parovi:
Guo Yue/Li Xiaoxia (Kin) - Ding Ning/Guo Yan   11-8, 11-5, 13-11, 11-8.

Finale muški:
Zhang Jike (Kin) - Hao Wang (Kin) 12-10, 11-8, 6-11, 9-11, 11-5, 14-12

Finale miks:
Zhang Chao/Cao Zhen - Shuai Hao Zi Mu 11-7,11-7, 11-9,9-1,11-8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.