Izbjeći Britaniju, Kipar, Portugal...
Davis Cup reprezentacija BiH

Ždrijeb Davis Cupa

Izbjeći Britaniju, Kipar, Portugal...

M. Maksimović

Danas će se u Genevi obaviti ždrijeb Davis Cupa za narednu godinu, a po prvi put će se u II grupi Euro-Afričke zone naći i reprezentacije BiH. Naša Davis Cup reprezentacija  je tu, u društvu Velike Britanije, Makedonije, Monaka, Kipra, Portugala, Slovenije, Irske, Mađarske, Bugarske, Danske, Litve, Egipta, Norveške, Turske i Estonije.

U ždrijebu imamo osam nositelja, to su Velika Britanija, Makedonija, Monako, Kipar, Portugal, Slovenija, Irska i Mađarska i jedna od ovih selekcija može biti protivnik naše reprezentacije.

Od pomenutih osam selekcija dvije kao najlošije stižu iz I grupe, Velika Britanija i Makedonija.
Britanci su u borbi za opstanak predvođeni Andyjem Murrayom poraženi kući, u Liverpoolu od Poljske 2:3. Murray je dobio oba singla, Daniel Evans je oba izgubio. Britanci su mamac, ali i težak protivnik.

Makedonija nije imala šanse protiv Slovačke u Bratislavi. Slovaci su slavili 5:0 bez izgubljenog seta, Makedonci su uzeli tek 27 gemova. Upravo bi ova selekcija iz grupe nositelja mogla biti idealan protivnik našoj reprezentaciji.

Kipar i Slovenija su također nositelji i oni su u ovoj godini ostali na kraju u II grupi. Slovenija je imala 2-1 protiv Latvije, ali su Gulbis i Juska sve preokrenuli, dok je Kipar pao u petom meču protiv Finske, Kontinen je pobjedio Photosa Kaliasa. Marcos Baghadatis je dobio oba singla.

Portugal i Mađarska su također postavljeni za nositelje, iako su obe selekcije igrale za opstanak u II grupi.  Mađarska se spasila protiv Moldavije 3:2, Porugal je sredio Alžir 5:0. Portugal svakako uz Veliku Britaniju i Kipar nije poželjan protivnik.

Od ostalih nositelja, tu su još Irska i Monaco. Irci su tijesno ove godine poraženi od Kipra u gostima 3:2, dok je Monaco bio još bliži pobjedi. Protiv Finske koja je igrala bez Nieminena, Balleret i Couillard su imali 2:1.

Ono što je sasvim sigurno nastup u II grupi za naše tenisere predstavlja pravi izazov. Pobjedom bi smo osigurali opstanak u uvom društvu, dok bi smo porazom došli u situaciju da igramo meč za opstanak što opet nije tragedija u jednom ovako velikom takmičenju kakav je Davis Cup.Sa Gorčićem, Šetkićem, pa i mladim nadama Bašićem, Brkićem, Raspudićem, Džumhurom ova reprezentacija može uz malo sreće u ždrijebu opstati u ovom društvu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.