Kolo sreće se okreće: Jučer Dodig, danas Džumhur

Pobjede Dodiga tada im nisu bile bizarne

Kolo sreće se okreće: Jučer Dodig, danas Džumhur

Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur u 2. kolu Australian Opena savladao je najboljeg hrvatskog tenisrea Ivana Dodiga, a mediji u susjednoj zemlji svojstveno su se potrudili da umanje sjajan rezultat mladog Sarajlije.

Tenis je takav sport, jedna lopta često zna biti presudna. Nekada trijumfuje i onaj igrač koji je napravio više neforsiranih pogrešaka, koji je sakupio manje poena. Ali to je tako. Damir Džumhur je ostvario najveći rezultat karijere nakon što mu je Ivan Dodig predao meč kod vodstva hrvatskog igrača od 2-1 u setovima.

Jednostavno, dogodilo se, baš kao što se dogodilo Radeku Stepaneku dan ranije, ali Blaž Kavčić ide dalje. Bez ikakve ljutnje, zavisti, nekog omalovažavnja. Zato čude pojedini naslovi u hrvatskim medijima tipa "Bizaran trijumf Bosanca nad Hercegovcem" ili "Džumhur protiv nepokretnog Dodiga gađao aseve po praznom terenu".

Ostaje pitanje šta je u tenisu bizarno, dobiti meč kada protivnički igrač preda, kada se povrijedi, kada polomi rekete ili bude diskvalifikovan, ili recimo kada izgubi meč bez izgubljenog servisa. Sve je moguće i sve se događa u tenisu i nije niti prvi niti posljednji put.

Ali je previše tenis veliki sport da bi neko takvom pobjedom ili tim igračem brisao pod. Još gore je tvrditi kako je Dodig prvih sat i pol igrao dobar tenis i činilo se da će lakoćom izboriti 3. kolo prvog Grand Slam turnira sezone. Dodig je dobar igrač, trenutno je u TOP 40 društvu, ali nije vrhunski ako ćemo cjepidlačiti. 

Najbolji rezultat u pojedinačnoj konkurenciji na Grand Slamu ostvario je lani na Wimbledonu kada je igrao odlično i kada mu se "otvarao" žrijeb jer su od četvorice protivnika, predali Philipp Kohlschreiber u petom setu, nakon što je vodio, pazite 0-2 i Holanđanin Igor Sijsling koji također nije mogao stajati na terenu, dok je Denis Kudla na teren izašao povrijeđen.

Naravno tada se uglavnom pisalo o sjajnoj formi Dodiga i prilici da napravi veliki rezultat na velikom Wimbledonu, a bosanskohercegovački mediji nisu pisali o bizarnim pobjedama hrvatskog tenisera koji je karijeru počeo u Bosni i Hercegovini.
 
Niko nije spominjao, sreću, bizarnost, stanje na terenu. Očito su neki mediji malo zaboravni ili možda namjerno to rade. Međutim po onoj staroj, ko gubi ima pravo da se ljuti, a mi imamo pravo da slavimo najveći uspjeh našeg tenisa, da slavimo momka koji je ostao u zemlj u kojoj se rodio iako nije imao ni približne uslove Dodigovim.

Džumhur je odradio kvalifikacije vrhunski, izbacio je Dustina Browna u prvom kolu. Tog istog Browna koji je sredio Dodiga samo nekoliko dana ranije u Dohi. U četiri meča nije izgubio niti seta, pa je možda i zaslužio da ga sreća pomiluje u jednom trenutku.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.