Tužna ispovijest slavnog tenisera: Od elite do siromaštva, nije imao šta jesti

Hranu tražio od prijatelja

Tužna ispovijest slavnog tenisera: Od elite do siromaštva, nije imao šta jesti

Admin Čaušević

Uspješni sportisti zarađuju ogroman novac, međutim ukoliko nisu ekonomični te ne razmišljaju u budoćnosti vrlo lako se mogu dovesti u nezavidan položaj, bankrotirati i postati siromašni. 

Pravi primjer kako se vrlo brzo može doći od elite do siromašta je slavni australski teniser Mark Philippoussis koji je svojevremeno bio osmi reket svijeta. Trenutno je učesnik reality showa u svojoj zemlji gdje je otkrio detalje svoje životne drame.

Philippoussis je priznao kako je prošao kroz teška vremena, ne samo on, već i njegova porodica. Zbog nekoliko ozbiljnih povreda gledao je kako nestaje njegova zarada i on ostaje bez ičega. Čak je morao tražiti novac od prijatelja kako bi kupio hranu.

"Moja porodica je moj svijet, to mi je prioritete, sve. Imao sam želju da postanem profesionalni teniser i moja porodica je stavila sve na kocku", prisjeća se odlični server.

"Otac je imao dobar posao u banci i dao je otkaz jer je želio da mi pomogne da ispunim snove. Napustio je svoje snove i radio jako naporno da bi ispunio moje."

"Kada ste sportista posljednju stvar o kojoj želite da mislite je kad vam kažu da čuvate za crne dane. Osjećate se da ste slabi kada se povrijedite i da imate nešto sačuvano."

Oglasi

"Ne možete tako misliti i trebate krenuti naprijed, oporaviti se i biti dobro. Bio sam odsutan nekoliko mjeseci. Nisam mogao priuštiti mnogo toga. Morao sam pitati prijatelje da mi kupe hranu", objasnio je Philippoussis koji je 2009. godine imao čak šest operacija koljena.

Mark Philippoussis On Return To Tennis: 'This Is A Huge Opportunity' | ATP  Tour | Tennis

"Jeli smo smo kupus sedam dana u sedmici, sve dok mi nije postala jedna od najdražih namirnica. Majka je govorila da je to 'hrana za siromašne' jer je tako jednostavna."

"Osjećao sam se jako posramljeno jer su mi dali svoj san i moju odgovornost. Brinuo sam se za njih. Bio sam na mračnom mjestu i imao sam depresiju. Nema veće boli od gledanja mojih najmilijih kako pate zbog mojih postupaka."

U Markovom slučaju, nisu samo povrede uzrokovale njegovu financijsku propast, ali i onu njegove porodice, već i loše upravljanje svojim bogatstvom kada je bio među elitom svjetskog tenisa: luksuzni automobili, 15 motocikala i sve vrste troškova zbog kojih danas žali.

On je 2009. godine morao ići na sud kako bi izbjegao oduzimanje porodične kuće. zbog zakašnjelih plaćanja hipoteke. "Bilo je teško plaćati račune u nedostatku prihoda nekoliko godina, ali svi moraju proći kroz to", završio je.

Philippoussis je dva puta igrao finale Grand Slamova i upisao je poraze na US Openu od Patricka Raftera 1998. godine, te Rogera Federera na Wimbledonu 2003. godine.

Top Komentari

Jugovina
Znaci, treba zaliti lika koji je za 10-15godina karijere zaradio milijune i do 45. ostao bez svega. Ove clanke o debilima treba zabraniti jer nema nista pametno u njima osim loseg primjera.
4 0
crnoicrveno
Zarađeni novac 6,985.202 $ i to tuzna ispovijest? Poserem ga
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi