Monika Seleš novi stanovnik Kuće slavnih

Monika Seleš novi stanovnik Kuće slavnih

Adnan Beganović

Bivša američka tenisačica Monika Seleš, pobjednica na devet Grand Slam turnira i nekadašnji svjetski broj jedan ženskog tenisa, ušla je u teniski "Hall of Fame" u subotu.

Seleševa, koja je rođena prije 35 godina u bivšoj nam zajedničkoj državi, ušla je u "Hall of Fame" zajedno sa Španjolcem Andres Gimenom, najstarijim osvajačem Roland Garrosa 1972. u dobi od 34 godine.

"Velika je čast biti ovdje, vrlo sam nervozna. Kada sam bila mala nisam nikada mislila da ću ući jedan dan u “Hall of Fame", kazala je Seleš, koja je najmlađa osvajačica Roland Garrosa, sa 16 i pol godina 1990.

Nakon toga je osvojila dva US Opena (1991. i 1992.), još dva Roland Garrosa (1991. i 1992.) i četiri Australia Opena (1991., 1992., 1993. i 1996.). Međutim, na turniru u Hamburgu 1993. nožem ju je napao obožavatelj njene tada najjače protivnice Nijemice Steffi Graf i samo zbog ovog stravičnog napada Seleševa nije osvojila mnogo više Grand Slam titula.

Na teniske terene se vratila 27 mjeseci kasnije, a karijeru je završila početkom 2008. godine nakon što je osvojila ukupno 53 naslova WTA.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.