Murray zaustavio Čilića
Britanije dugo čeka ovo što je učinio Murray

Australian Open

Murray zaustavio Čilića

Andy Murray je prvi finalista Australian Opena. Škot je u prvom polufinalu bio bolji od Hrvata Marina Čilića sa 3:1 u setovima (3:6, 6:4, 6:4, 6:2) i u finalu čeka Federera ili Tsongu.

Velika Britanija slavi Andy Murraya koji je postao prvi finalista Australian opena nakon 33 godine i Johna Lloyda, ali prvi koji će igrati na tvrdoj podlozi. U vrijeme kada je Lloyd izborio finale igralo se još na travi. Posljednji Britanac koji je podigao trofej pobjednika Australian Open abio je Fred Perry davne 1934. godine, ali se tada igralo na travi i u Sidneyu, a ne u Melbournu.

Murray nije baš najbolje otvorio meč. Čilić je prvi set odbio sa 6:3. Marin je uzeo dva breka Murrayu i napravio veliku razliku, Murray je imao pet break prilika, ali je Čilić uspio spasiti svih pet. Kada je dobio prvi set mnogi su pomislili kako Čilić ima veliku psihološku prednost i priliku za plasman u finale.

Drugi set su oba igrača otvorila podjednako, ali jednu grešku Čilića kod 3:3 koristi Murray, uzima break i ide na dva razlike i poravnava rezultat u setovima. Meč je bio na početku. Treći set ponovo ista slika na terenu. Murray uzima break Čiliću kod 3:3 i ide na 4:3. Kod 5:3 imao je Murray dvije set lopte, Čilić ih spašava, ali Murray ipak uspijeva dobiti set sa 6:4 i napraviti veliki preokret.

Iako je Murray trebao još jedan set za finale bilo je jasno kako Čilić nema snage vratiti se u meč. Početkom četvrtog seta Murray je uzeo dva breaka Čiliću i otišao na nedostižnih 5:1. Sve što je Čilić uspio je dobiti jedan game, ali nije bio ni blizu da ugrozi Murraya koji će u nedjelju igrati svoje prvo finale Australian Opena.

Mora se priznati kako Murray nije odigrao nešto posebno, ali je imao mnogo više strpljenja, čekao je i iskoristio svaku moguću grešku Čilića. Čilić je napravio velikih 54 neiznuđene greške, duplo više od Murraya. Za plasman u finale jednog Grand Slam turnira potrebno je igrati bolje u svim segmentima, a Čilić je danas bio dobar samo na prvom servisu.

Ipak, Marin Čilić ne treba žaliti, od ponedjeljka će Čilić biti među deset najboljih tenisera svijeta. Ulazak u polufinale Australian Opena veliki je rezultat za mladog Hercegovca pred kojim je velika karijera, koja je potvrdu dobila Down Under.

Rezultat:

Andy Murray – Marin Čilić 3:6, 6:4, 6:4, 6:2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.