Na startu poraz Sharapove
Sharapova je propustila svoje prilike

Poraz nekadašnje pobjednice

Na startu poraz Sharapove

M. Maksimović

Potpuno neočekivani početakl Australian Opena. Kiša , nekih 15 steeni, definitivno to niko nije očekivao.Organizatori su moralio odmah prvog dana postaviti krov, to znači da je program krenuo sa mečevima u Rod Laver Areni odnosno Hisense Areni. Takav početak očito nije odgovarao Mariji Sharapovoj koja je pala već u prvom kolu.

Pobjednica iz 2008.godine je poražena od zemljakinje Marije Kirilenko u tri seta nakon 202 minute igre. U prvom setu je Sharapova propustila sve što se moglo propustiti, rani break, vodstvo od 4-2, pa onda opet 4-2 u tie breaku. Opet je u drugom setu, Sharapova dobro krenula, rani break za 2-0, pa je imala 4-1 i za razliku od prvog seta tu prednost uspijeva zadržati do 6-3 i povratka u meč.

Kirilinko nije posustala, na najbolji moguči način je otvorila treći set, povela  je 3-0 i Sharapova nije mogla pronaći stazu za povratak. U desetom gemu trećeg, Kirilenko je iskoristila drugu meč loptu za 7-6(4),3-6,6-4. Od statističkih podataka koje vrijedi izdvojiti, svakako treba spomenuti 11 dvostrukih pogrešaka Marije Sharapove i čak 77 neforsiranih pogrešaka. Ono čime se ne mogu pohvaliti obe teniserke, jeste realizacija break lopti. Sharapova je imala 16 iskoristila je pet, Kirilenko 13 također je iskoristila pet.

Pored ovog meča, na terenu Hisense Arene su igrale Dinara Safina i Magdalena Rybarikova. Meč je bio dosta sličan u prvom setu, ovome koji se igrao u Rod Laver Areni. S tim da je Dinara Safina ostala čvrsta. Rybarikova se vratila nakon 4-2, došla je na 4-4, ali je Dinara uzela četiri gema u nizu za set i 2-0 u drugom. I opet se Slovakinja vratila na 3-3, ali je u sedmom gemu zapela i to je bila najava kraja. Na kraju je nakon 89 minuta Safina sa dva puta po 6-4, prošla dalje.

Svoj prvi meč je nakon povratka u Melbourneu odigrala i Kim Clijsters, koja je sa laganih 6-0,6-4, prošla nepoznatu Kanađanku Valerie Tetreault. Kanađanka nije imala šansi iako je napravila tek 12 neforsiranih pogrešaka, 14 manje od Belgijanke.


Rezultati 1.kola:
Dinara Safina (Rus, 2) - Magdalena Ribarikova (Svk) 6-4,6-4
Svetlana Kuznjecova (Rus, 3) - Anastasia Rodionova (Aus) 6-1,6-2
Anastasia Pavljučenkova (Rus) - Anastasija Sevastova (Lat) 6-2,6-4
Jie Zheng (Kin) - Shuai Peng (Kin) 0-6,6-1,6-2,
Maria Kiriljenko (Rus) - Maria Šarapova (Rus, 14) 7-6(4),3-6,6-4
Yanina Wickmayer (Bel) - Alexandra Dulgheru (Rum) 1-6,7-5,10-8
Kim Clijsters (Bel, 15) - Valerie Tetreault (Can) 6-0,6-4
Elena Baltacha (VB) - Pauline Parmentier (Fra) 6-4,3-6,7-5
Yvonne Meusburger (Aut) - Timea Bacsinszky (Švi) 6-4,4-6,6-2,
Kateryna Bondarenko (Ukr, 30) - Ioana Raluca Olaru (Rum) 6-2,7-6(6),
Flavia Pennetta (Ita, 12) - Ana Chakvetadze (Rus) 6-3,3-6,6-2.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.