Nadal obezbijedio polufinale sa Federerom

Australian Open

Nadal obezbijedio polufinale sa Federerom

Španac Rafael Nadal savladao je Tomasa Berdycha u maratonskom meču i tako postao drugi polufinalista ovogodišnjeg Australian Opena.

Drugi reket svijeta je nakon više od četiri sata borbe pobijedio Tomasa Berdycha sa 6-7 (5), 7-6 (6), 6-4, 6-3. U prvom setu je Čeh diktirao tempo i svojim direktnim poenima ili neforsiranim greškama odlučivao poene. Sama završnica je donijela veliku dramu. Nadal je kod rezultata 5-6 u gemovima servirao za ostanak u setu, a Berdych došao do tri vezane set lopte.

Međutim, Rafa je u svom stilu uspio spasiti situaciju i doći do tie-breaka u kojem je bio u velikoj psihološkoj prednosti. Redali su se prelijepi poeni, a onda je Rod Laver Arena zatajila. Nadal je servirao za set loptu, a Berdych je return poslao u aut.  

Španac je čekao potvrdu linijskog sudije da je lopta izašla van terena, ali kada je nije dobio zatražio je elektronsku provjeru (challenge) koju nije prihvatio sudac iz stolice, Carlos Bernardes. Zatim je uslijedila žestoka rasprava, ali Brazilac je ostao pri svojoj odluci. To je bila presudna situacija u prvom setu, jer je Berdych nakon toga uspješno servirao.

Podsjetimo, Nadal je i prije dvije godine imao sličnu raspravu sa brazilskim sucem, u duelu sa istim protivnikom. Drugi set nije donio spektakularnu igru, ali Rafa je prvi stigao do breaka i kod rezlultata 5-4 servirao za set. Tada se Berdych vraća i pravi break, te se i drugi set odlučivao u trinaestom gemu.

Ovoga puta Rafa je bio uspješniji i meč je bio u egalu. Nakon toga, češki teniser je pao na psihološkom planu i izgubio naredna dva seta. Treba istaći da je Rafa u posljednjem setu demonstrirao sjajan tenis, približan onome iz vremena kada je bio broj jedan. 

Australian Open, četvrtfinale:
Nadal R. (Esp) - Berdych T. (Cze) 6-7 (5), 7-6 (6), 6-4, 6-3

Današnji okršaj Rafaela Nadala i Carlosa Bernardesa podsjetio je na onaj od prije dvije godine, kada je Španac pobijedio Čeha u dva seta na završnom ATP turniru u Londonu. Tada je Berdych nakon meča ispoljio svu frustraciju, rekavši kako Bernardes nije pokazao autoritet i kako je Nadalu dozvolio dvominutnu raspravu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.