Nadal u finalu nakon pobjede nad Federerom

Australian Open

Nadal u finalu nakon pobjede nad Federerom

Rafael Nadal, prvi je finalista u muškoj konkurenciji ovogodišnjeg izdanja Australian Opena, nakon što je u četiri seta bio bolji od Švicarca Rogera Federera ( 6:7, 6:2, 7:6, 6:4).

Bio je to ne toliko kvalitetan meč,  sa dosta grešaka na obje strane, ali veoma uzbudljiv do samog kraja, kakav smo već navikli gledati između ova dva tenisera.

Federer je sjajno otvorio meč, u prvom setu imao 4:1, ali se Španac vratio i prvi set je otišao u tiebreak, gdje je ipak prisebniji bio Federer i riješio ga u svoju korist.

Već na početku drugog seta, Federer pravi break i činilo se da je Švicarac na pravom putu da ostvari novu pobjedu protiv Nadala. Ipak, Španac odmah uzvraća, a po tom pravi i novi break, te još jedan do kraja seta i osvaja drugi set rezultatom 6:2.

Treći set je bio najbolji i najuzbudljiviji. Federer je ponovo napravio break i imao prednost, ali se Nadal vratio i otišlo se u novi tiebreak, gdje je ovoga puta Španac bio uspješniji i stigao do vodstva od 2:1 u setovima.

Četvrti set je donio izjednačenu igru, gdje su oba tenisera sigurno držala svoj servis, sve do devetog gema, kada Nadal pravi odlučujući break i u narednom gemu korsiti drugu meč loptu i dolazi do pobjede, iako je prethodno i Federer imao dvije break šanse za povratak u meč.

Federer je u ovome meču napravio čak 62 neprisiljene greške, naspram 34 Rafaela Nadala, te je imao 63% ubačenog prvog servisa, odnosno 66% osvojenih poena nakon prvog servisa, što je ipak ispod njegovog nivoa i u čemu je bila razlika između ove dvojice tenisera, jer je Nadal imao 77% ubačenog prvog servisa i 68% osvojenih poena nakon istog.

Nadal će u finalu igrati protiv pobjednika meča Đoković-Murray, koji igraju sutra ujutro.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti