Navratilova rekorder
Steffi Graf i Martina Navratilova

Ženski Wimbledon

Navratilova rekorder

Ženski dio Wimbledona obilježilo je nekoliko sjajnih teniserki. Prvi turnir odigran je davne 1884. godine, a slavila je Maud Watson. Od 1887. do 1893. pet puta je najbolja bila Lottie Dod, a sa šest “tanjira” se može pohvaliti i  Blanche Bingley Hillyard.

Vrlo uspješna bila je i Dorothea Douglass. Ona je slavila sedam puta, da bi zatim uslijedila dominacija Suzanne Lenglen (pet zaredom) i Helen Wills (osam naslova).

Nakon završetka Drugog svjetskog rata na scenu su stupile Louise Brough i Maureen Connolly (po tri naslova), da bi 1966. prvi put, od šest trofeja, uzela Billie Jean King.

Godine 1974. slavila je Chris Evert, a četiri sezone kasnije pojavila je najuspješnija teniserka u All England Club - Martina Navratilova.

Čak devet titula pobjednika pripalo je ovoj Amerikanki češkog porijekla. Zadnji je podigla 1990. godine, a njenu vladavinu okončala je sjajna Njemica Steffi Graf koja je u Wimbledonu bila najbolja čak sedam puta

Novije doba pripada sestrama Williams, Venus i Sereni. Starija sestra ima pet, a mlađa tri naslova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.