Novak Đoković po drugi put postao kralj Wimbledona

Srbijanski teniser u finalu bolji od Federera

Novak Đoković po drugi put postao kralj Wimbledona

Finale najprestižnijeg i najvažnijeg teniskog turnira u sezoni odigrali su danas na centralnom terenu Wimbledona, Novak Đoković i Roger Federer. Pobjedu je odnio Novak Đoković rezultatom 3:2. 

Prvi set pripao je najboljem teniseru svih vremena, Švicarcu, Rogeru Federeru. Zanimljivo je da u prvom setu nismo vidjeli niti jednu break priliku. Oba tenisera rutinski su rješavala svoje servis gemove. Prva izjednačenja u gemovima vidjeli smo tek krajem prvog seta, ali je meč otišao u tie-break. 

Federer je mnogo bolje otvorio tie-break i došao do vodstva od 3:0. Ipak prednost od jednog mini breaka Đoković je uspio nadoknaditi i došao je i do meč lopte. Ipak duge razmjene pripale su Federeru, pa je Švicarac prvi set riješio u svoju korist nakon tie-breaka rezultatom 9:7. 

Đoković je od samog početka drugog seta krenuo mnogo bolje. Već u prvom gemu dobio je priliku da napravi break. Bila je to prva break lopta na meču, ali Švicarac nije dozvolio Đokoviću da povede u drugom setu. Ipak Đoković je u trećem gemu napravio ono što nije u prvom i došao do prvog breaka u meču. 

Pokušao je Federer odmah uzvratiti, ali je najduži gem na meču do tog trenutka pripao teniseru iz Srbije. Pri rezultatu 5:4 za Đokovića u drugom setu, Federer je došao do prve break lopte, ali Srbijanac nije dozvolio Švicarcu da se vrati u ovaj set i sa tri uzastopna poena došao je do izjednačenja u meču. 

Fantastična igra oba tenisera nastavljena je i u trećem setu. Posebno dobro igrao je švicarski teniser. Federer je sve do 11. gema na svoj servis izgubio svega tri poena, a onda je Đoković zaigrao nešto agresivnije i došao do dvije break lopte. 

Izdržao je Švicarac napade Đokovića, pa smo drugi put u ovom meču gledali tie-break. U tie-breaku bolje se snašao Đoković, slavio sa 7:4 i došao do prednosti od 2:1 u ovom meču. 

Nakon preokreta Đoković je mnogo bolje otvorio četvrti set. U četvrtom gemu dobio je novu priliku za break. Imao je 40:0 i tri break lopte, ali se Federer vratio i došao do izjednačenja. Ipak četvrtu priliku teniser iz Srbije nije propustio, pa je nakon četiri gema u četvrtom setu vodio 3:1. 

Ipak Đoković nije uspio potvrditi break, pa se Federer vratio već u narednom gemu. Nije to poljuljalo Đokovića, pa je teniser iz Srbije opet došao do breaka i vodstva od 4:2 u četvrtom setu. Ovaj put Đoković je potvrdio break, ali se Federer vratio pri rezultatu 5:3 za tenisera iz Srbije, napravio break dobio novu priliku za ostanak u meču. Uspio je Federer napraviti novi break i slaviti u četvrtom setu rezultatom 7:5. 

Seriju od pet uzastopnih dobijenih gemova Federera Đoković je prekinuo osvojivši prvi gem petog seta na svoj servis. Roger Federer je do break prilike došao pri rezultatu 3:3 u petom setu, ali se Đoković vratio i sačuvao svoj servis gem. Već u narednom setu Đoković je imao tri break prilike, ali ih nije iskoristio. Ipak pri rezultatu 5:4 uspio je doći do dvije meč lopte. Ovaj put nije pogriješio i došao je do svog drugog Wimbledona. 

Wimbledon, finale: 

Novak Đoković - Roger Federer 3:2 (6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.