Novak po peti put osvojio naslov u Miamiju

Đoković postaje kralj Miamija

Novak po peti put osvojio naslov u Miamiju

Novak Đoković je po peti put u svojoj karijeri osvojio Miami. U finalu je nakon dva sata i 49 minuta slomio otpor Andyja Murraya, po setovima 7-6(3), 4-6, 6-0. Tako je Novak postao prvi teniser koji je tri puta uspio povezati naslove u Indian Wellsu i Miamiju.

Kako se i moglo očekivati finale je ponudilo vrhunski tenis, a podatak da je meč trajao skoro tri sata uz set koji je završen u šest gemova najbolje potvrđuje kakav smo tenis gledali na centralnom terenu, na više od 30 stepeni. Đoković je još jednom po ko zna koji put pokazao najviše kada je bilo napotrebnije. Jer nakon što je Murraya uzeo drugi set, očekivalo se da će Škot krenuti još jače, dogodilo se suprotno. Murray je klonuo, Novak je ranim breakom dobio dodatnu snagu i do kraja nije izgubio niti gema.

Murray je imao svoje prilike u prvom setu, dva puta je imao break viška, ali se Đoković uspio u oba slučaja odmah vratio.  U tie breaku je Đoković krenuo sa 4-0, Murray je četiri poena izgubio na svom servisu, Novak tri za 7-3.

Novak je u drugom gemu drugog ispustio četiri break lopte, Murray u sljedećem gemu nakon čega slijedi zatišije sve do desetog gema. Forehand u mrežu, dvostruka, loš smeč, i return winner, za četiri perfektna poena, break i set Murraya. Po završetku gema, Đoković je galamio u pravcu svoje lože, baš u trenutku kada je prolazio sakupljač loptica kojeg je uplašio. Zaradio je opomenu. I baš tada je izgledalo kako je Novak u teškoj situaciji, ali su se stvari vrlo bro promijenile.

Murray je također bio iscrpljen, nije mogao pogoditi smeč niti iz tri pokušaja, promašio je volej, što je kaznio Novak. Nakon što je Đoković dobio i treći gem dvostrukim breakom nakon devet minuta, vidjelo se da Murray gubi meč. Đoković je bez problema poveo 4-0, Murray se borio koliko je mogao ali je i treći put izgubio svoj servis. Na meč loptu, Novak je odigrao baš kao što je njegov trener najviše volio, servis - volej za 51. titulu u karijeri.

Novak je imao realizaciju break lopti 5/18, Murray 3/6, obojica su imala loštu realizaciju igre na mreži, pogotovo ih je mučio smeč. Vjerovatno se niti jedan niti drugi ne mogu sjetiti kada su tako loše realizirali. Đokoviću je ovo četvrti naslov u Miamiju u posljednjih pet godina, bio je najbolji 2011., 2012. i 2014., a peti ukupno, jer je prvi trofej podigao još 2007. Prvi igrač svijeta tako je pobijedio na sva tri najveća turnira odigrana u dosadašnjem dijelu sezone, slavio je i na Australian Openu, te prije dvije sedmice u Indian Wellsu.

Finale:
Novak Đoković (Srb,1) - Andy Murray (VBR,3) 7-6(3), 4-6, 6-0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije