Novak, Roger ili Rafa, kandidati za naslov
Osam najboljih na jednom mjestu

Murray vreba iz prikrajka

Novak, Roger ili Rafa, kandidati za naslov

M. Maksimović

Teniska sezona je došla do svog samog kraja, posljednja dva velika događaja su završni obračun najboljih osam tenisera današnjice te finale Davis Cupa. Drugu godinu zaredom, završni Masters, odnosno  ATP World Tour Finals se igra u Londonu.

U odnosu na prošlu godinu imamo dva nova tenisera, tačnije Robina Söderlinga i Andyja Roddicka će zamijeniti Mardy Fish i Jo - Wilfred Tsonga. Obojica su zajedno u grupi B uz Rogera Federera i Rafaela Nadala. U grupi A će igrati Novak Đoković, Andy Murray, David Ferrer i Tomas Berdych.

Grupa A:

U ovoj grupi je Novak Đoković, trenutačno najbolji teniser svijeta, čovjek iza kojeg je godina koju će biti jako teško ponoviti. Nevjerovatan omjer 69-4 uz 10 osvojenih turnira. Na prvom mjestu je Wimbledon, slijedi US.Open, pa Australian Open. Izgubio je polufinale Roland Garrosa, finale Cincinnatija, polufinale Basela dok je predao Tsongi u četvrtfinalu Bercyja. Ako je spreman, naravno da je najveći favorit, ali je veliko pitanje u kakvom je stanju rame, koliko je novak fizički potrošen uopšte.

Andy Murray će svakako vrebati svoju šansu. Ove godine je na pet naslova, ali je uzeo u nizu Šangaj, Tokyo, Bangkok. Nakon poraza u polufinalu US.Opena, Murray je ostvario 16 pobjeda zaredom. U velikoj je prednosti u odnosu na Ferrera i Berdycha.

David Ferrer ima kontinuitet boravka među najboljima. Od 18.10 prošle godine je stalno među osam. Ove godine dva naslova, oba na otvorenom, jedino je u dvorani slavio prošle godine u Valenciji. Neugodan će biti, ali teško može pored  Novaka i Andyja. Prošle godine je izgubio sva tri meča, prije četiri godine je igrao finale.

Tomas Berdych ima samo jedan naslov ove godine, ima jedan naslov u dvorani opšte. Nakon US.Opena je igrao malo, ali može biti zadovoljan formom. Čeh može za favoriti puno teži protivnik od Španjolca Ferrera



Grupa B:
Roger Federer zna tempirati formu. Osvojio je dva turnira zaredom i raspoložen dolazi u London gdje  brani naslov. Trijumfom na završnom turniru, Roger bi popravio sliku u sezoni koja nije bila uspješna. Po prvi put je izašao iz TOP 3 društva,  na početku je osvojio Dohu i tu je stao, ali po igri iz Bercyja Federer je opet glavni kandidat za naslov. od svih igrača koji su tu u Londonu, Roger ima najviše naslova na završnom Mastersu, ukupno je slavio pet puta. Prošle godine je izgubio tek set u finalu.

Nadal se nakon pet sedmica pauze vraća tenisu i pitanje je koliko je pauza ostavila traga. U ovakvoj grupi, pored prije svega Federera i Tsonge, Nadal bora biti na sto posto jer drugačije ne može do pobjede. Uz to, Rafa nikada nije previše obožavao dvoranu i podlogu na kojoj se igra u Londonu. Zadnji put je na tvrdoj podlozi u dvorani slavio 2005.godine. Tada je u finalu bio bolji od Ivana Ljubičića. Svi očekuju od Nadala najmanje polufinale, ali to neće biti lako ostvariti. Mala prednost Nadala je što prvi meč igra protiv Mardyja Fisha koji također ima problema sa povredama.

Ako Nadal nije u idelanoj formi, Jo - Wilfred Tsonga sigurno jeste. Osvojio je Metz, Beč, igrao finale Bercyja, polufinale Pekinga. Možda od svih  osam igrača, Tsonga ima najbolje rezultate u posljednje vrijeme. Francuz nije previše igrao na završnom Mastersu, samo jednom u Šangaju gdje je izgubio dva meča, a dobio je Đokovića 2008.godine. Francuzi nikada nisu imali pobjednika, Sebastian Grosjean je jedini igrao finale (2001.godine). To bi mogao biti dodatni izazov za Tsongu.

Mardy Fish uživa u jednoj od najboljih sezona u karijeri. Posebno je bio opasan nakon Wimbledona gdje je zapeo u četvrtfinalu. U London stiže iz Pariza gdje je morao odustati zbog povrede. Da smo recimo na početku osmog mjeseca onda bio Fish bio posebno opasan. U tom dijelu je osvojio Atlantu, igrao je finale Los Angelesa, Montreala, polufinale Cincinnatija. Danas je situacija drugačija, Fish se opet bori sa povredama, pa nije isključeno i da odustane od nastupa.
Najviše naslova, po pet na Mastersu imaju Ivan Lendl, Pete Sampras i Roger Federer. Nastase je bio četiri puta najbolji, Becker tri uz pet finala.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti