Oba zlata završila u Kini

Završilo SP u Dortmundu, dominacija se nastavlja

Oba zlata završila u Kini

M. Maksimović

Završnica svjetskog prvenstva je u potpunosti pripala stonoteniserima i stonoteniserkama Kine. Muškarci su osvojili šesti uzastopni naslov, 18 ukupno dok su žene skinule sa trona Singapur.

Domaćini su očekivali da mogu zaprijetiti Kinezima u finalu, ali sve je bilo jasno nakon što je Jike Zhang u pet setova dobio najveću domaću uzdanicu Timo Bolla.Ma Long je bio prejak za Ovtcharova, baš kao i Hao Wang za Patricka Bauma.Kinezi su po šesti put zaredom najbolji, a posljednji put su poraženi u finalu prije 12 godina. Japan i Republika Koreja su osvojili brončanu medalju.

 

 

Identičan razvoj situacije smo imali u ženskoj konkurenciji. Tianwei Feng i Yuegu Wang su uspjeli osvojiti po set protiv Ning Ding i Xiaoxia Li.Kineskinju su slavile čistih 3:0, pa sada i one imaju 18 naslova najboljih. Od 1975.godine do danas dominaciju Kineskinja su uspjele prekinuti stonoteniserke Koreje u Chibi (1991.) i Singapura prije dvije godine u Moskvi. Treće mjesto na kraju je pripalo selekcijama Hong Konga i Republike Koreje.

 

 

Finale:

Muški: 

Njemačka - Kina 0:3 

 

Žene:

Kina - Singapur 3:0

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.