Petković: Ovo je tek početak

I mi imamo za koga navijati u Parizu

Petković: Ovo je tek početak

Iako BiH zvanično nema svog predstavnika na Roland Garrosu, ljubitelji tenisa u našoj zemlji imaće za koga navijati. Pored Marina Čilića i Ivana Ljubičića, koji su rođeni u BiH, u Parizu ćemo imati i Andreu Petković.

Ova 22-godišnja Tuzlanka nastupa pod zastavom Njemačke, a trenutno se nalazi na 40. mjestu WTA rang liste i igra najbolji tenis u karijeri. U medijima je jedna od najomiljenijih igračica, ne samo u Njemačkoj, a takav status je zavrijedila svojim šarmom, inteligencijom i pristutpom prema novinarima, koje nikada neće odbiti, bilo da se radi o kraćoj izjavi ili većem intervjuu.

Ono što je John Isner u muškoj, to je Andrea Petković u ženskoj konkurenciji. Poznato je da se Isner za ozbiljniji tenis odlučio tek nakon što je okončao studije, dok je Andrea status jedne od najinteligentnijih igračica zaslužila zbog poznavanja četiri jezika, a trenutno pohađa kurs političkih nauka.

„Još od najranijih dana željela sam da mijenjam stvari koje mi se ne dopadaju, nisam osoba koje će odustati, a da ništa ne pokuša. Ja mislim da politika ima tu moć da mijenja stvari, a tenis mi mnogo pomaže u mojim političkim aspiracijama. Naučite kako da ostvarite zacrtane ciljeve. Nisam uvijek voljna trčati nedjeljom ujutro kroz šumu, ali to činim“, kaže Andrea Petković.

Prekretnica u karijeri Andree Petković dogodila se u novembru mjesecu kada je počela raditi sa trenerom Glenom Schaapom. Andrea priznaje da je on promijenio njen način rada i života. Tuzlanka govori o načinu na koji je živjela prije nego je počela raditi sa Schaapom.

„Voljela sam da izlazim vani, da odlazim na koncerte i zabave. Moja požuda za životom bila je moj najveći protivnik sve dok nisam odlučila da se koncentrišem isključivo na tenis i karijeru. Prije toga sam izlazila mnogo, nisam dovoljno spavala, a sada je situacija drukčija. Spavam redovno osam sati i ne trošim potrebnu energiju. Naravno, ponekad mi nedostaju izlasci, a svaka nova pobjeda mi je uvjerenje da radim pravu stvar“, bez imalo ustezanja govori Bosanka s njemačkim papirima.

Andrea Petković je rodnu Tuzlu napustila kad je imala samo šest mjeseci. Roditelji su imali u planu ostati u Njemačkoj pet godina, ali rat, koji je počeo u rodnoj domovini, blokirao je povratak i Andrea ostaje u Njemačkoj. Njen prvi trener bio je njen otac, koji joj je usadio ljubav prema tenisu. Iako trenutno igra najbolji tenis karijere, Andrea kaže da je ovo samo početak i da može još bolje.

„Nalazim se na startu razvojnog procesa koji traje dugo. Nakon moje zadnje sezone u juniorskoj konkurenciji bila sam osam mjeseci van terena zbog povrede i to vrijeme mi je pomoglo da shvatim da je i to dio profesionalizma. Moram još mnogo da učim, a porazi su veoma poučni. Naprimjer, moj zadnji poraz u Madridu od Aravane Rezai pomogao mi je da shvatim kako se nositi s pritiskom“, kaže skromna Andrea.

U drugom kolu Roland Garrosa Andrea Petković će igrati protiv prošlogodišnje pobjednice ovog turnira, Ruskinje Svetlane Kuznetsove. Iako je Ruskinja favoritkinja Andrea vidi svoju šansu i gaji optimizam.

„Ona je u posljednje vrijeme izgubila dosta mečeva, tako da očigledno imam svoje šanse. Igrati protiv braniteljice naslova je veliki izazov i prilika. U svijetu vrhunskog sporta morate znati kako da uzmete prednost u ovakvim situacijama. Najbitnije je da dobro počnem meč jer na početku znam često biti nervozna. Roland Garros je moj san, tu sam prije tri godine igrala svoj prvi Grand Slam turnir, a to je poput ljubavi, prva se nikad ne zaboravlja“, rekla je na kraju svog intervjua medijima u Parizu Andrea Petković.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.