Pirić: Moramo osvojiti oba boda protiv drugog finskog igrača

Delićev pomoćnik vjeruje u uspjeh

Pirić: Moramo osvojiti oba boda protiv drugog finskog igrača

Davis Cup reprezentativci već dva dana treniraju u dvorani u Tali Tennis Centtru u Helsinkiju gdje nas od petka do nedelje čeka meč četvrtfinala II grupe EA zone. Podloga je brza, najviše odgovara najvećoj zvijezdi Jarkku Nieminenu, koji je u Davis Cupu na omjeru 53-22

U singlu je Nieminen na 41-9, na tvrdoj podlozi je izgubio samo četiri meča, posljednji u Pretoriji protiv Južne Afrike, Rik De Voest je bio bolji u pet setova, prije četiri godine. Prošle godine su Finci došli na korak do plasmana u grupu I. Bez Nieminena su dobili Bugarsku sa Dimitrovim 3:2 u Sofiji, Irsku u Dublinu istim rezultatom iako je sve bilo gotovo nakon igre parove, međutim Latvija na kraju sa Gulbisom bila bolja 3:2. I u tom susretu, iako je bio presudni nije bilo u sastavu Nieminena.

Našu selekciju će sa klupe predvoditi Aljoša Pirić koji pomoćnik Amera Delića koji Fince propušta zbog vjenčanja. Pirić također živi u SAD gdje je glavni trener univerzitetskog tima Old Dominion. Prije preuzimanja ove ekipe, Aljoša je tri godine radio kao pomoćni trener Kennyja Thornea na Univerzitetu Georgia Tech. Još ranije, Pirić je radio sa mladim, odnosno juniorskim selekcijama BiH.

" Veliko mi je zadovoljsto što sam u prilici pomognem tenisu u BiH i to tako što ću voditi jednu zaista mladu i talentovanu ekipu u meču protiv Finske u kojem po meni nema favorita. Svi smo svjesni da će protiv Nieminena biti teško i za Mirzu i za Damira, ali obojica već imaju pobjede protiv top 100 igrača i ukoliko odigraju onako kako mogu protiv Nieminena, sve je moguće. Ali za nas svakako ostaje prioritet da obezbijedimo poen, odnosno dva, protiv drugog finskog igrača i na taj način održimo pritisak na Fince tokom cijelog vikenda " kaže Pirić u najavi.

Žrijeb će biti obavljen u četvrtak, ali sudeći po svemu i po našem sastavu, Damir Džumhur i Mirza Bašić će u petak na teren. U subotu bi uz Bašića trebao zaigrati Tomislav Brkić, dok u nedelju opet ide postava od petka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.