Pobjeda Serene poraz Venus
Serena i pored povrede ostvarila pobjedu

Počeo završni obračun u Dohi

Pobjeda Serene poraz Venus

M. Maksimović

Mečevima prvog kola grupne faze danas je u Dohi počeo završni Masters osma najboljih teniserki.
Startnu pobjedu u ''Bijeloj'' grupi je ostvarila Victoria Azarenka, dok su u drugoj grupi pobjedama u turnir krenule  Elena Dementieva i Serena Williams.

Prvi meč dana u kojem su se sastale Victoria Azarenka i Jelena Janković je trajao najkraće, jedan sat i 22 minute.Na kraju je Azarenka odigrala odličan meč te je sa 6-2,6-3 stigla do prve pobjede. već u prvom gemu je Azarenka napravila break nagovjestivši svoje dobro izdanje danas.


Povela je 1-0, 3-1, a dupli break je došao u sedmom gemu. Gem kasnije Bjeloruskinja je zaključila prvi set. Slično kao u prvom setu, Azarenka je rano došla do breaka u drugom setu, već u trećem gemu. Međutim, za razliku od prvog seta, u drugom je Jelena uspjela uzvratiti i to u šestom gemu.To je kratko potrajalo, novi break je napravila Victoria i tu se priča polako počela završavati. Jelena je danas odigrala loš meč, podatak da je napravila 33 neforsirane pogreške, 18 više od svoje protivnice najbolje potvrđuje sliku sa terena.



Nakon prvog meča stigao je i prvi maraton. Elena Demetnijeva i Serena Williams su ostale na terenu dva sata i 41 minutu i na kraju je Ruskinja sa 3-6,7-6(6),6-2 stigla do pobjede. Prvi set je protekao bez većih uzbuđenja, rani break Venus je sačuvala do kraja za 3-6. Dementijeva je većim dijelom meča imala problema sa servisom, na početku drugog seta odservirala je dvije dvostruke, Venus je imala break. I nije samo Venus propustila taj break, već je ispustila i onaj kod 6-5 na svom servisu. I to je izvukla Demetnijeva koja se kroz tie break vratila u život. Venus se više nije mogla vratiti u meč, tie break je bio presudan, jer je već u trećm Ruskinja krenula sa duplim breakom za nedostižnih 4-0.


Kraj prvog dana je ipak pripao jednoj od sestara Williams, Sereni koja je sa 7-6(6),7-5 dobila Svetlanu Kuznestovu. I ovaj meč je potrajao, deset minuta manje od dva sata, i ovdje s teniserke imale problema kako zadržati svoj servis. U prvom setu je Kuznetsova napravila dva breaka, ali je to nije bilo dovoljno. Serena je sa 8-6 uzela tie break i prvi set. Serena je na na početku drugog seta tražila pomoć dežurnog doktora, nije izgledala dobro,  još uz to Svetlana je napravila break.


Serena se u svojoj karijeri znala mnogo puta izvući i iz još teže situacije, vratila je break i onda u najboljem mogučem trenutku uzela servis svoj protivnici u 11.gemu i Kuznatsova se više nije vratila.

Rezultati:

Bijela grupa:
Victoria Azarenka (Bje) - Jelena Janković (Srb) 6-2,6-3

Bordo grupa:
Elena Dementieva (Rus) - Venus Williams (SAD) 3-6,7-6(6),6-2
Serena  Williams (SAD) - Svetlana Kuznetsova (Rus) 7-6(6),7-5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.