Počinje turnir za profesionalce u BiH

Bosnalijek Cup 2010

Počinje turnir za profesionalce u BiH

M. Skaka, foto: A. Balić

Teniska manifestacija „Sarajevo – grad tenisa“ nastavlja se organizacijom dva teniska turnira koji se igraju za ATP bodove, sa nagradnim fondom od 15.000 USD.

Prvi od njih, "Bosnalijek Cup", održat će se u periodu od 14. do 21. februara u sportskoj dvorani „Mirza Delibašić“ u Skenderiji. Na turniru će nastupiti 58 tenisera iz 20 država. Kvalifikacije počinju u nedjelju i trajat će dva dana, dok će glavni turnir početi u utorak 16. februara i trajati do nedjelje 21. kada se igra finalni meč u singlu.

Na turniru će nastupiti 10 igrača iz Bosne i Hercegovine, kao i kandidati za našu Davis Cup reprezentaciju koju početkom narednog mjeseca očekuje susret protiv Makedonije. Svi naši igrači su se već okupili u Sarajevu i počeli s treninzima. U kvalifikacijama će nastupiti ukupno 32 igrača, njih 8 će se plasirati u glavni turnir u kome će nastupiti također 32 igrača.

Konačna lista igrača za teniski turnir „Bosnalijek Cup 2010.“

Iz ITF-a je stigla konaèna lista igrača koji će nastupiti na ovom turniru. Prvih osam nositelja su:

Oswald Philipp (AUT), 226 (najbolji ranking 206);
Ghedin Riccardo (ITA), 278 (najbolji ranking 222);
Peya Alexander (AUT), 322 (najbolji ranking 92);
Kellner Adam (HUN) 334 (najbolji ranking 327);
Snobel Pavel (CZE), 384 (najbolji ranking 154);
Šetkić Aldin (BiH), 394 (najbolji ranking 384);
Zopp Jurgen (EST), 455 (najbolji ranking 384);
Eaton Chris (GBR), 487 (najbolji ranking 317)

Kao zadnji u turnir ušao je naš Ismar Gorčić sa trenutnom 594. pozicijom na svjetskoj rang listi. Lista glavnog turnira se formira na način da 18 najbolje plasiranih igrača idu direktno, a njima se pridružuju 8 najboljih igrača nakon završenih kvalifikacija, te 4 igrača sa pozivnicom organizatora (wild card). Još 2 igrača se priključuju da bi se popunila lista od 32 učesnika na osnovu kategorije SE (special exempt). To su igrači koji bi trebali igrati kvalifikacije, ali u momentu početka kvalifikacija igraju polufinale singla na nekom turniru istog ili višeg ranga. Zbog nemogućnosti dolaska na vrijem,e oni imaju poseban status i
priključuju se igračima u glavnom turniru. Sve pozivnice za glavni su dodijeljene igračima iz Bosne i Hercegovine (Mirza Bašić, Tomislav Brkić, Damir Džumhur i Jasmin Ademović) tako da će u glavnom turniru nastupiti 6 domaćih igrača. U kvalifikacijama će također nastupiti 6 igrača iz Bosne i Hercegovine.

Zanimljivo je da je ovo prvi Futures turnir u Bosni i Hercegovini koji se igra u dvorani.

Odmah po završetku ovog turnira, biæe održan još jedan turnir istog ranga pod nazivom „Triglav BH Trophy“. Kvalifikacije za ovaj turnir počinju u nedjelju 21. februara. i trajat će dva dana, dok će glavni turnir početi u utorak 23. februara i trajat će do nedjelje 28. februara kada se igra završnisusret u singlu.

Oba turnira će se igrati na dva terena postavljena sa „Taraflex“ podlogom u dvorani Mirza Delibašić, Centra Skederija i biće odličan uvod u predstojeći Davis Cup meč, koji naša reprezentacija igra u Velesu, protiv Makedonije, od 05. do 07. marta ove godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.