Počinje završni turnir u Dohi
Sedam učesnica turnira

Nema sestara Williams

Počinje završni turnir u Dohi

M. Maksimović

Sutra u Dohi počinje završni WTA Championship 2010 na kojem učestvuje osam igračica iz Top 10, zbog toga što su sestre Williams otkazale svoj nastup.Tako su svoju priliku dobile Elena Dementijeva trenutačno deveta na WTA rang listi, odnosno Victoria Azaraenka koja je deseta.

Teniserke su raspoređene u dvije grupe, u ''kesten'' grupi su Caroline Wozniacki, Francesca Schiavone,Samantha Stosur i Elena Dementijeva. U drugoj tzv ''bijeloj'' grupi su Vera Zvonareva,Kim Clijsters, Jelena Janković i Victoria Azarenka. Od teniserki koje učestvuju na ovom turniru najviše iskustva ima Kim Clijsters koja dva puta osvajala ovaj turnir,još je dva puta igrala u polufinalu.Jelena Janković je dvije godine zaredom igrala polufinale, Vera Zvonareva 2008.godine finale.

Trenutačno prva igračica svijeta, Carolina Wozniacki je prošle godine igrala u polufinalu, dok je Elena Dementijeva među četiri bila 2008.godine.Svoj prvi nastup na završnom turniru će upisati pobjednica Roland Garrosa, Francesca Schiavone, finalistica Samantha Stosur te Bjeloruskinja Victoria Azarenka koja je u nedelju osvojila turnir u Moskvi.Ovaj put će u Dohi pobjednici pripasti 1,550,000 dolara, finalistici 780,000 dolara.

Ovo je zadnja godina završnog turnira u Dohi, od 2011.godine, tri puta će domaćin turnira biti Istanbul. Sve je krenulo iz Houstona 1971.godine, preko Boca Ratona, Los Angelesa,New Yorka, Oaklanda, nakon čega se 21 godinu turnir igrao u Madison Square Gardenu. Iz tog perioda se pamte finala koja su se igrala na tri dobivena seta, kako se igralo od 1984.godine. Tri finala su otišla u pet setova, 1990.godine je Monika Seleš pobjedila Gabriju Sabatini, Steffi Graf je slavila 1995.godine protiv zemljakinje Anke Huber, dok je godinu dana kasnije u pet setova nadigrala Martinu Hingis.


Raspored prvog dana:
Vera Zvonareva - Jelena Janković
Caroline Wozniacki - Elena Dementieva
Francesca Schiavone - Samantha Stosur

Tri finala Mastersa u pet setova:


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije